Сега четеш
5 изпитани съвета за спокоен следобеден сън

5 изпитани съвета за спокоен следобеден сън

1.Поставете се на мястото на детето

Представете си – обедно време е, детето си играе с любимите кукли или колички и изведнъж идва мама и казва: „После ще си играеш. Сега е време да спиш!“  Няма как малкото да се съгласи да изпълни желанието ви без възражения. Опитайте в началото да се включите в детската игра, а след това лека-полека насочете сюжета към следобедна почивка. Можете да предложите на детето да вземете и играчките в легълцето, защото те също имат нужда от сън. Ако куклата например започне да капризничи („озвучаването“ е от мама), помолете детето (вече от позицията на мама) да й помогне да заспи. Обсъдете какво е нужно, за да може куклата да заспи.

2.Хайде, просто да полежим

Ако детето с нищо не се занимава, но активно отказва да спи на обяд, наложете правилото: „Сега е време за почивка и спокойствие.“ Признайте чувствата на детето: „Да, разбирам, на тебе въобще не ти се спи“, но след това предложете алтернатива – „Може просто да полежиш с отворени очи или пък със затворени и да си измисляш разни истории.“

3.Режим и ритуали

Дори да ви звучи банално, режимът е полезен за децата, защото формира у тях навици и дори рефлекси – постепенно ще видите как в съответното време за спане, очичките на детето ще започнат сами да се затварят. Преди сън е хубаво да измислите приятен ритуал – песничка, приказка и т.н.

4.Изключете телевизора

Независимо от желанието или нежеланието на детето и родителите, има биологични закони за функционирането на мозъка. Нашият мозък по отношение на съня и бодърстването се ориентира спрямо светлината и тъмнината. Когато детето е вперило поглед в телевизора, ярките и бързо сменящи се картини пращат сигнал на мозъка, че все още е ден и е време за радостни игри, а не за спане. Това се отнася както за следобедния сън, така и за нощния. 40 минути преди сън нека детето да не гледа телевизия.

5.Всички по леглата!

Най-добрият начин да обясните нещо е като го покажете. Ето защо, когато дойде време за лягане, полегнете и вие – не забравяйте, че детето обича да подражава на родителите си. Направете си състезание кой ще заспи пръв. И бъдете нащрек – все пак трябва да проследите процеса.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре