Плодов сладкиш


Продукти:
за тестото
- 220 г брашно
- 100 г меко масло
- настъргана кора на ½ лимон (или портокал)
- 50 г пудра захар
- 1 жълтък
- 2 с. л. ледено студена вода
за пълнежа
- 4-5 големи ябълки
- 200-300 г сладко от череши или пресни череши
- 1 ч. л. лимонов сок
- настъргана кора ½ лимон
- 50 г кафява захар
- 2 с. л. натурално царевично нишесте
- 1 яйце за намазване
Приготвяне:
Брашното и захарта се пресяват. Поставят се в подходящ съд. Прибавя се маслото, предварително нарязано на малки парченца (не трябва да е нито прекалено твърдо, нито прекалено меко). След това се добавя жълтъкът, а после кората и водата. Омесва се маслено тесто, което се оформя на топка. Важно е да се меси възможно най-бързо. След това тестото се увива във фолио и се поставя в хладилника, докато се приготвя пълнежът.
А ето как се приготвя той:
Ябълките се нарязват на малки парчета (или се настъргват на ренде) и се поръсват с лимоновия сок. Към тях се прибавя и сладкото или пресните плодове.
Изважда се тестото от хладилника и се разделя на две части – малка и голяма. Малката се оставя за украса.
По-голямата се разточва върху набрашнена повърхност или върху фолио, за да се отлепя по-лесно. Поставя се във форма за кекс и внимателно се разстила така, че да покрие дъното и страните.
Върху нея равномерно се разпределя плодовата смес, към която в последния момент се добавят захарта, настърганата кора от лимон и нишестето.
Отделеното по-рано тесто пък се разточва и нарязва с различни формички за сладки. С тях се покрива пълнежът, като се оставя място тук-там, за да излиза парата. Намазва се с разбито яйце и се поръсва с кафява захар. Пече се на 180 градуса за около 40 мин. или докато придобие златист цвят.