Сега четеш
Плоскостъпие. Що е то?

Плоскостъпие. Що е то?

Плоскостъпие. Що е то? Възрастовият период на прохождането на децата е много широк – някои деца прохождат още на 9-месечна възраст, докато други прохождат чак на годинка и няколко месеца. Водещите ортопеди съветват детето да бъде оставено да проходи естествено и само, тогава, когато е готово за това. Най-удобно и здравословно е мъничетата да прохождат боси. Какво още трябва да знаем за първите стъпки и как да намалим риска от плоскостъпие?

Много от прохождащите деца стъпват на пръстчета, когато ходят. Това нормално ли е или се налага консултация със специалист?

В повечето случаи ходенето на пръстчета при прохождащите деца е нормално и не е повод за притеснение, ако детето се развива добре и моторните му функции прогресират. Например, Пър Енгстром, доктор на медицинските науки от Каролинския университет в Стокхолм, и колегите му провеждат редица изследвания и стигат до извода, че често здравите деца ходят на пръсти заради това, че нервната и мускулната им системи все още не са напълно развити.

Ако ходенето на пръсти е съпроводено с други притеснителни симптоми, е добре да се консултирате със специалист. Той може да препоръча да се премине курс по физиотерапия, упражнения и масаж, или друго лечение.

Kога се сформира правилният свод на детското краче?

При раждането сводът на стъпалото на бебето не е изразен. С прохождането мускулите, поддържащи свода, се засилват толкова, че той става видим. Той се оформя едва след като детето започне да ходи. Сводът най-бързо се развива между 4 и 6 години, като се оформя докъм 7-ата година и процесът приключва докъм 10-ата година.

Какво представлява плоскостъпието?

През различните фази на ходенето тежестта, упражнявана върху ходилото, се променя. С течение на времето при претоварването на мускулно-сухожилния апарат може да настъпи мускулен дисбаланс, причиняващ промени във формирането на ходилните сводове. Много често този дисбаланс се дължи на прекомерно тегло, претоварване, както и след често повтарящи се травми в областта. Понякога симптомно плоскостъпие може да се наблюдава и в детска възраст, причинено от вродени малформации.

Кои фактори водят до развитие на плоскостъпие?

Факторите, предразполагащи развитието на плоскостъпие, най-често са:фамилна обремененост, системни заболявания като ревоматоиден артрит и диабет, невро-мускулни заболявания, бременност.

Предразполагащи фактори за възникване на плоскостъпието при децата могат да бъдат:

  • наднормено тегло;
  • липса на физическа активност;
  • неправилно подбрани обувки;
  • недостиг на хранителни вещества в организма;
  • травми или изтощителни упражнения.

Как да разпознаем плоскостъпието най-бързо?

Първият сигнал за наличие на плоскостъпие е липсата на свод на крачето. Родителите обикновено забелязват, че децата им лесно се изморяват, имат нестабилна походка, оплакват се от неудобни обувки, износват и деформират обувките си, петите им са леко изкривени навън. При по-големите деца могат да се появят и мазоли под пръстите. Други признаци са болки в краката и ходилата, често схващане в областта на ходилата, затруднение при скачане и бягане.

Все по-често ортопедите говорят за ползите от това децата да ходят боси. Това наистина ли е така?

Да, ходейки боси, децата, без да искат, сгъват свода на своите стъпала. Ходенето на пръсти също се препоръчва. Приучвайте децата и на по-продължително ходене, поощрявайте ги да участват в спортни игри. Всички тези дейности укрепват мускулите на краката, което предпазва стъпалата от деформация.

Освен детето да бъде босо, има ли значение каква е повърхността, по която стъпва – дали е гладка или релефна?

Най-полезно е стъпването върху релефна повърхонст. При ходене на босо при децата се стимулират нервните окончания в областта на ходилото от дразненията, предизвикани от неравния терен. Това води до вторична контракция на мускулите и оформяне на свода на ходилото.

Как да намалим риска от плоскостъпие?

  • Оставяйте децата да ходят боси – не само вкъщи, но и на двора, по тревата!
  • Перфектно решение за всесезонна профилактика и лечение на заболяванията на стъпалата са ортопедичните масажиращи килими ОРТО ПЪЗЕЛ. По време на упражнения върху тях неравните повърхности стимулират мускулите на краката и така подпомагат формирането на арката на стъпалото. Максималният ефект от прилагането на ОРТО ПЪЗЕЛ се постига благодарение на разнообразието от текстури и релефи, както и на комбинацията от меки и твърди повърхности. Ярките цветове улесняват възприемането и различаването на цветовете, а слобяването на ОРТО ПЪЗЕЛ развива фината моторика и креативното мислене.
Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре