Сега четеш
Декември и януари – най-подходящите месеци за зачеване

Декември и януари – най-подходящите месеци за зачеване

Екип от учени от университета в Индиана, САЩ, определиха кои са най-подходящите месеци за зачеване на дете. Заключението е направено на базата на мащабно изследване, продължило цели 12 години и обхванало данни за 52 милиона бременности – за тяхното протичане и за здравословното състояние на роденото дете през първите години от живота му.

Експертите са убедени, че периодът, прекаран в майчината утроба, има решаващо значение за това как ще протече по-нататък животът на човека. Счита се, че сезонните промени са важен фактор, който слага траен отпечатък върху развитието на индивида.

Получените резултати показват, че по отношение на развитието на плода най-добрите месеци за забременяване са декември и януари.

Авторите на изследването обясняват, че при зачеване през зимата, вторият и третият триместър на бременността, когато плодът има най-голяма нужда от високи дози витамин Д, съвпадат с пролетните и летните месеци, когато слънцето е най-силно и съответно синтезирането на витамина – най-обезпечено. Витамин Д е изключително важен за образуването на костното вещество и изграждането на здрава скелетна структура. Освен това, в последните месеци от бременността за правилното развитие на мозъка и нервната система на детето е необходимо голямо количество фолиева киселина и витамини от група В. Тези вещества са в най-голямо количество в растителните храни, които са най-много и най-разнообразни през лятото и есента.

Според учените най-неподходящите месеци за зачеване са юни, юли и август. В тези месеци се отчита най-високото за годината ниво на запрашеност и концентрация на вредни вещества в атмосферата, които могат да окажат токсично въздействие върху ембриона. Именно в първите месеци от бременността мутагенната сила на токсичните вещества е най-голяма.

Виж още

Заченатите през лятото и родени през зимата бебета са изложени на по-висок риск от простудни и вирусни заболявания, както и от развитие на сенната хрема заради ранния сблъсък на имунната система с хвърчащите във въздуха полени.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре