Сега четеш
Защо детето е злоядо?

Защо детето е злоядо?

„Хайде, една лъжичка за мама, една – за тати”, “Ако не си изядеш закуската, няма да пораснеш”, “Или си изяш супата, или няма да ти разреша да гледаш филмчета“…  Добре познати заплахи, хитрости, уговорки за родителите на злояди деца.

Според различни изследвания между 20% и 60% от децата в доучилищна и училищна възраст имат проблеми с храненето. Защо повечето деца не искат да се хранят?

 

Причина 1: Детето няма нужда от много храна

Детето е слабичко, а и родителите му обикновено са такива. То просто няма нужда от много храна.

Какво да правите? Проследявайте теглото му, посъветвайте се с педиатъра и се постарайте дори в малката порция да се съдържат необходимите витамини.

 

Причина 2: Протест 

Това е най-разпространената причина. Дори възрастните изразяват своя протест чрез глад. Подтекстът е ясен – нека да умра, щом не правите това, което искам. При децата е подобно – обърнете ми внимание!

Какво да правите? Не се притеснявайте, не изпълнявайте всичко, което иска детето, не заплашвайте, а се опитайте да разберете причината за протеста.

 

Причина 3: Детето не се чувства удобно на масата

Може би не е уверено в използването на приборите за хранене или вие постоянно му се карате, че цапа, че не внимава. А може би точно, докато сте на масата, намирате поводи за семейни караници и така апетитът на детето изчезва.

Какво да правиш? Не се сърдете на детето, че отново е изцапало покривката. С времето ще се научи на нужния етикет. А всякакви спорове и караници отложете за друго време, а не докато сте на масата.

 

Причина 4: Малкото човече е свикнало, докато се храни, да има развлечения

Докато детето яде супата си, се пеят песни, пускат се филмчета, любимите играчки участват в куклено представление. Така детето свиква със забавленията и храната в един момент му става безинтересна.

Какво да правите? Съсредоточете се върху храната. Самите вие не се хранете, докато гледате телевизия. По-добре на масата общувайте, разкажете си например най-хубавите моменти, които са ви се случили през деня.

 

Причина 5: Страх

Невротичните реакции, предизвикани от дадени събития, свързани с храненето, плашат детето. Например, заседнала му е в гърлото кост от риба или е повърнало, и т.н. Детето може и да не помни какво точно го е изплашило, но споменът за нещо неприятно е останал.

Какво да правите? Не се сърдете,  не обиждайте детето. Поговорете с него, опитайте се да стигнете до причината, предизвикваща страха, и съответно помислете как да се избавите от нея.

 

Причина 6: Не е вкусно

Тези деца обикновено ги наричаме капризни, защото ядат определени храни – например, само макарони или само пържени картофи. И като се озовете на чуждо място, те не намират „своята“ храна и отказват да се хранят.

Какво да правите? Постарайте се от ранна детска възраст редовно да запознавате малкото с нови продукти. Предлагайте на детето да си отвори хладилника и да си избере храна. Не обича зеленчуци? Пробвайте с крем-супа или със сандвич, на който морковите и краставиците примерно се превръщат в цветя.

 

Причина 7: Детето не се храни, за да угоди на мама

Има и такива случаи. Например, мама казва: „Трябва да почвам работа, но няма как. Моето дете никак не се храни и не мога да го поверя на друг, трябва да съм до него, за да знам, че все пак нещо е хапнало.“ И детето не иска да се храни, нали мама така е „програмирала“.

Какво да правите? Нужно е сами да се справите със собствените си страхове.

 

Причина 8: В семейството храната е издигната в култ

Отдавате прекалено голямо внимание на храната у вас.  Мама приготвя вечерята и това е събитие. Детето не яде? Ужас! Яде? Щастие! Детето бързо разбира, че яденето е нещо много важно и чрез него може да „управлява“ родителите си.

Какво да правите? Не обръщайте толкова голямо внимание на това дали детето е сито или не, не превръщайте обяда или вечерята в събитие.

 

Причина 9: Детето никога не е гладно

Детето не разбира, че храната може да носи радост, то никога не е гладно, не очаква обяда, не мечтае за пилешката супичка, тъй като родителите му постоянно му дават нещо да хапва и то не успява да огладнее.

Какво да правите? Опитайте се да приемете отказа на детето от храната. Почакайте, докато то само поиска храна. И създайте неочаквана ситуация – хладилникът е празен, за вечеря няма какво да се приготви. Има единствено сготвено зеле. Детето вероятно ще поиска да го опита, макар преди това да е отказвало такова ястие.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре