Сега четеш
Коронавирус… Как да предпазим децата

Коронавирус… Как да предпазим децата

Все още много малко се знае за самия вирус и лекарите признават, че се учат „в движение“. И макар, че децата по принцип не са в рисковата група на заразяване, мерките за сигурност важат с пълна сила и за тях. Как да предпазите децата и кога да потърсите лекар? Д-р Гергинова ни дава ценни съвети по темата.

 

Как родителите да предпазят максимално децата си от коронавирус?

Да стоят в къщи и да сведат до минимум своите и тези на детето контакти с външни хора! Най-добрата превенция е предпазване от контакт с външни хора!

Да мият и дезинфекцират редовно ръцете си в продължение на 30 секунди, както и най-често пипаните предмети и пода.
Вирусът е чувствителен на спирт и сапун!
Да проветряват редовно!

Кога трябва да се потърси лекарска помощ?

Повишената температура, хремата, влажната кашлица, конюнктивитът най-често се причиняват от обичайните сезонни вируси. COVID 19 е с остро начало – висока температура около 39-40°С, честа дразнеща, суха кашлица, затруднено дишане с посиняване около устата, влошено общо състояние, отказ от храна и намален тонус.

И в двата случая, при деца в ранна и късна кърмаческа възраст, се свържете с наблюдаващия педиатър или неонатолог по телефона, за да уговорите преглед или да ви насочи към Инфекциозна болница или отделение за консултация и хоспитализация. Приемът на имуностимуланти и хранителни добавки не повлиява риска от заразяване.

По отношение на храненето на малките деца?

Храненето се провежда по обичайната схема. За децата над 10-месечна възраст, които ползват детска  кухня, има риск от контаминация на бурканчетата при допир със заразен човек. Добре е да се ползват фабрично приготвени бебешки пюрета, като щателно се измиват след закупуването им. Ако ги приготвяте в домашни условия, спазвайте стриктна хигиена и достатъчна термична обработка на продуктите.

Относно разходките навън?

Ограничете ги максимално! Вирусът живее до няколко часа, полепнал върху метални, пластмасови, кожени и други повърхности (количката например) и попада в детския организъм през носа, устата и лигавицата на окото, както и чрез допир!

Внимание:

Ако вие или вашето дете сте с положителна проба за COVID 19, подлежите на 14- или 20-дневна карантина, по преценка на специалист.

Ако детето ви е с хронично заболяване, рискът от тежко протичане на коронавирус инфекцията е по-висок! Ако се налага да отидете в спешен кабинет, носете маски и отидете след уговорка по възможност, за да се избягва струпване на много пациенти!

По отношение на пропуснатите имунизации, те ще бъдат наваксани след преустановяване на епидемията.

 

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре