Сега четеш
Препоръки за хранене на децата от 0 до 6-месечна възраст

Препоръки за хранене на децата от 0 до 6-месечна възраст

Дали да кърмим на поискване и да даваме вода на кърмачето? На каква възраст и как да захраним детето? Кои храни задължително трябва да присъстват в дневното меню на малчуганите?… Отговор ни дават националните препоръки за хранене на децата.

 

Хранене на деца от 0 до 6-месечна възраст

Кърмата e оптимален избор за хранене на бебето. Тя осигурява всички хранителни вещества в количества, необходими за удовлетворяване на хранителните потребности за неговия нормален растеж и развитие през първите 6 месеца от живота. Кърменето се свързва с по-добро когнитивно развитие (вкл. памет, внимание, концентрация); намалява риска от затлъстяване, диабет и редица други здравословни проблеми в детска и по-късна възраст.

Препоръчително е „изключително кърмене”, което означава прием само на майчино мляко, без прием на други храни или напитки, включително вода. Здравите кърмачета, хранени само с кърма, не се нуждаят от допълнителен прием на вода до периода на захранване.

Препоръчително е кърмене при поискване, т.е. детето само определя честотата и интервалите на хранене. Кърменето при поискване най-пълно задоволява индивидуалните хранителни потребности на детето.

Желаната цел е изключително кърмене до шестия месец на бебето, но изключителното кърмене за по-кратък период, както и смесеното хранене (кърмене + дохранване с млека за кърмачета) също са ценни. При смесено хранене не е необходимо да се дава допълнително вода.

При невъзможност детето да се кърми, специално произведените млека за кърмачета са единствената препоръчителна алтернатива на кърмата за децата до 1-годишна възраст. Заместването на кърмата с краве или друг вид животинско мляко до 1-годишна възраст води до хранителни дефицити, желязодефицитна анемия, нарушения в растежа и развитието на детето, алергии и риск от автоимунни заболявания. При хранене само с млека за кърмачета може да има потребност от допълнителен прием на вода.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре