Сега четеш
Приятели със слънцето

Приятели със слънцето

Слънцето е изключително важно за развитието на децата. Те се нуждаят от него, за да растат здрави и силни. За да го превърнат в свой приятел обаче, е необходимо още от самото начало да се положат основите на добрите взаимоотношения. А първата и най-важна стъпка в тази посока е надеждната защита на деликатната детска кожа. Как да защитим най-малките от слънцето? Позволени ли са за тях слънчевите бани? Коя е най-подходящата слънцезащитна козметика? За да отговорим адекватно на тези въпроси, потърсихме мнението на специалиста доц. Демерджиева.

 

Всички знаем, че децата се нуждаят от слънце, за да бъдат здрави. Но в същото време прекалено многото слънце може да бъде опасно. Как да намерим златната среда?

Детската кожа е много нежна и чувствителна. Всяко бебе след първия месец може да излиза навън, но само при условие, че не се излага на пряка слънчева светлина. За да синтезира дневните нужди от витамин D, който е основната профилактика на рахита, през пролетните, летните и есенните месеци детето трябва да е облечено с къси ръкави и три четвърти панталонки и да му бъде осигурен престой около 20 минути на открито, но отново на непряка слънчева светлина.

Как може да определим към кой фототип спада детето ни?

Децата, независимо от това какъв фототип са, трябва да използват фотозащитни продукти с фактор 50+ (UVA и UVB).

Има ли надеждна защита за деликатната детска кожа?

Да, и това са подходящото облекло и адекватната слънцезащита под формата на крем. Независимо дали детето е на море, планина или на гости на баба и дядо на село, през летния сезон то трябва да носи шапка, тъмни очила и широки дрешки от естествени материи. В периода от 13 до 17.30 ч. децата не бива да излизат навън, тъй като има риск от претопляне, термичен удар, изгаряне.

Как да изберем най-подходящата слънцезащита за нашето дете?

По съвет на педиатъра или на детския дерматолог. Най-подходящи за детската кожа като възможности за защита са продуктите с фактор 50+.

Колко често трябва да се използват слънцезащитните продукти?

Когато фотозащитният продукт се ползва на море – 3 до 4 пъти дневно. Важно е да се нанесе 20 минути преди отиването на плаж. Ако продуктът е водоустойчив, се нанася два пъти дневно. В случай че детето не е на море или на басейн, фотозащитата се нанася два пъти дневно, а ако е водоустойчива – еднократно.

Необходимо ли е след плаж децата да използват хидратираща козметика?

Не е задължително, но по съвет на дерматолога или по преценка на родителите след плаж може да се нанесе подходящ за детската кожа хидратиращ продукт.

Какво не трябва да съдържа козметиката за деца?

Детските фотозащитни кремове следва да съдържат основно минерални филтри и не трябва да имат консерванти, оцветители и ароматизатори. Препоръчително е продуктите да се купуват от аптеките, а не от сергиите.

Сравнително отскоро на пазара се появиха слънцезащитни продукти със степен на защита 50+ и дори 70. Това не ли е прекалено висок фактор за децата и не ги ли лишава от ценния витамин D?

Европейският стандарт, който е въз основа на най-строгия – австралийския, е 50+.

Какви поражения може да нанесе слънцето върху чувствителната детска кожа?

В случай на прекалено излагане ултравиолетовите лъчи могат да предизвикат сериозни поражения, които могат да бъдат моментални или отложени във времето, но със сериозен ефект – слънчеви изгаряния, увеличен брой на бенките, застаряване на кожата, рак на кожата. Децата са особено уязвими и податливи на рисковете на ултравиолетовите лъчи поради това, че кожата им все още е незряла и няма надеждна защита. Най-добрата защита за децата от вредните лъчи на слънцето са сянката, шапката и слънцезащитният фактор 50+.

А какви са ползите от него?

Слънцето е изключително важно за развитието на децата! Благодарение на слънчевата светлина в кожата се синтезира витамин D, който е най-надеждната профилактика на рахита в детска възраст. Лъчите с дължина B, които достигат до кожата, са единственото средство за синтез на така необходимия витамин D. Той регулира метаболизма на калция в организма, а това е важно за растежа и здравината на костите, за нервната система, за имунитета, за секрецията на инсулин, за кръвното налягане, за профилактиката и лечението на много сърдечни и автоимунни заболявания. Слънчевата светлина е много полезна и за новородените деца с жълтеница. Тя помага за бързото извеждане от организма на билирубина, който придава на кожата този жълтеникав оттенък.

Съдейки по вашата практика, какви са най-честите проблеми, предизвикани от слънцето при децата?

На първо място това са слънчевите изгаряния, но най-опасните вреди от слънцето са термалните гърчове в резултат на претопляне. Децата са с несъвършена система за терморегулиране и трябва да ги пазим много надеждно – винаги да са с шапка и леко облечени през лятото, особено в горещините. Голямо значение има и приемът на много течности. Относно изгарянията – слънцезащитата трябва да се подновява няколко пъти дневно и да бъде с препоръчителния фактор 50+.

Доколко опасно е слънцето за малчуганите с лунички и бенки?

За тях слънцето е най-опасно. Обикновено децата с лунички имат рижа или близък до рижия цвят коса. Именно те са в най-рисковата група за развитие на злокачествени образувания на кожата и към тях трябва да бъдем най-внимателни. Децата с бенки също са обект на повишено внимание. За тях в пълна сила важат препоръките – да не се излагат на директно слънцегреене, особено в горещите часове на деня, и да бъдат защитени с фотопротектиращи кремове 50+.

В крайна сметка – слънцето приятел или враг е на децата?

Нито едно същество на планетата Земя – нито хората, нито животните, нито растенията могат да живеят без слънце. То е основен източник на енергия, на светлина и топлина, без които животът би бил невъзможен. Затова спокойно можем да учим децата ни, че слънцето е техен приятел, но също така и да ги научим как да се пазят от вредното му въздействие особено през горещите месеци.

 

5 важни правила за слънцезащита

  1. Изберете продукт с по-лека консистенция. Това ще направи нанасянето по-приятно за детето и по-лесно за вас.
  2. Нанасяйте слънцезащитния продукт 30 минути, преди хлапето да бъде изложено на слънце.
  3. Изстискайте дебела линия от продукта върху ръката си – от върха на средния пръст, по дланта, до китката. Това е количеството, което трябва да нанесете на всяка една от зоните. А те са 10 – глава (включително ушните миди, нослето, вратлето), шия, лява ръка, дясна ръка, гърди, корем, предна част на краката (заедно със стъпалото), задна част на краката, горна част на гърба и долна част на гърба. Масажирайте кожата до попиването на крема.
  4. Повечето съвременни формули са водоустойчиви, но все пак след излизане от водата, бърсане с кърпа или обилно потене е желателно отново да нанесете слънцезащитен продукт.
  5. Децата често се отегчават при нанасянето на слънцезащитна козметика. За да избегнете този проблем, превърнете нанасянето на продукта в игра. Например нанесете крема на точици – „Хайде да направим бели точки по ръчичката!“, а после, докато размазвате – „Хоп, точките ги няма!“. Или пък измислете някаква смешна история за кремчето и слънцето.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре