Сега четеш
Противогрипните ваксини и децата

Противогрипните ваксини и децата

Обикновено през зимния сезон грипът връхлита без пощада и малки, и големи. Един от начините да се предпазиме чрез противогрипна ваксина. Какво представлява тя, от каква възраст е приложима, в кои случаи е препоръчително да се постави, има ли странични реакции… Все въпроси, които няма как да не ни вълнуват. По темата потърсихме експертното мнение на проф. Нели Корсун.

Какво представляват противогрипните ваксини? От какво се определя различния им състав?

Противогрипната ваксина е най-доброто средство за защита от грип и неговите усложнения. Две-три седмици след прилагането й ваксината води до образуване на антитела, които осигуряват защита срещу вирусите, съдържащи се в нея. Традиционните грипни ваксини (т.нар. тривалентни ваксини) съдържат три ваксинални грипни вируса – A(H1N1), A(H3N2) и един вирус от тип В. Четиривалентните (квадривалентни) ваксини съдържат същите вируси като тривалентните и един допълнителен вирус от тип В, поради което осигуряват по-широка защита срещу вирусите от тип В. Съставът на грипните ваксини се определя ежегодно от Световната здравна организация въз основа на информацията за разпространението на грипните вируси, получена от националните грипни лаборатории в целия свят. Тъй като грипните вируси са силно изменчиви, се налага почти всяка година промяна в състава на противогрипните ваксини.

От каква възраст може да се поставя противогрипната ваксина?

Противогрипните ваксини са лицензирани за лица на възраст над 6 месeцa.

В кои случаи е препоръчително да се постави противогрипна ваксина?

Световната здравна организация препоръчва ежегодна ваксинация срещу грип на всички индивиди на възраст над 6 месeцa. Ваксинацията е особено важна за тези, при които има сериозен риск от тежко протичащ грип и усложнения в резултат на грипа. В детска възраст това са:

 • Децата на възраст 6 мес.-5 год. Даже когато са по принцип здрави, тези деца са рискови за усложнения от грипа поради възрастта си.
 • Децата на възраст 6 мес.-18 год., които имат съпътстващи хронични заболявания (астма, хронична обструктивна белодробна болест, муковисцидоза и други хронични белодробни заболявания; неврологични заболявания, заболявания на сърцето, кръвта, бъбреците, черния дроб, диабет и други ендокринни заболявания, ослабена имунна система, силно напълняване (BMI над 95-ия персентил за възрастта и пола)
 • Децата на възраст под 6 мес. са във висок риск от сериозни усложнения и хоспитализация в резултат на тежък грип. Но те са твърде малки, за да бъдат ваксинирани, тъй като грипните ваксини не са одобрени за тази възрастова група. Тези деца могат да бъдат защитени посредством ваксинация на техните родители и другите членове на семейството, с които са в тесен контакт.

Има ли данни какъв процент от децата у нас се ваксинират срещу грип?

В България срещу грип се ваксинира 2-3% от цялото население. Няма данни за ваксинационния обхват в детска възраст.

С какво грипът е опасен за децата?

Грипът е по-сериозно заболяване в сравнение с другите вирусни инфекции на дихателната система (т.нар. настинки). Всяка година от грип заболяват хиляди деца, част от тях боледуват тежко и се налага постъпването им в болница. Макар и рядко, има смъртни случаи в резултат на грип.

Най-сериозните усложнения на грипа в детска възраст са:

 • Пневмония, бронхит;
 • Дехидратация;
 • Влошаване на съществуващите хронични заболявания (астма, порок на сърцето и др.);
 • Нарушаване на функцията на главния мозък (т.нар. енцефалопатия);
 • Синузит и възпаление на ухото.

Може ли да има странични реакции от ваксината?

Противогрипните ваксини са инактивирани, т.е. съдържат убити грипни вируси, поради което не могат да причинят заболяване. Възможните странични реакции от ваксината са леки и краткотрайни – главоболие, мускулна болка, общо неразположение, реакции на мястото на инжектиране (подуване, зачервяване, втвърдяване, болка), в по-редки случаи може да се наблюдава невисока температура. При деца на възраст 6-35 мес. са възможни повръщане, мускулна болка, раздразнителност, загуба на апетит, общо неразположение, температура. Много рядко при лица от всяка възраст могат да възникнат алергични реакции.

Виж още

Ако детето има поставена противогрипна ваксина, това означава ли, че няма да боледува от грип?

Ваксинираното срещу грип дете няма да заболее от грип, а ако заболее ще прекара заболяването по-леко, без опасност от развитие на усложнения, постъпване в болница, смърт. Противогрипната ваксина защитава от заболяване, предизвикано от грипни вируси. Тя не защитава от респираторни инфекции, предизвикани от други вируси (т.нар. настинки), въпреки че симптомите са подобни на тези при грипа.

Кои грипни вируси ще циркулират през зима 2019/2020

В България грипните вируси се разпространяват обикновено от края на ноември до април. Епидемиите продължават 1-2 седмици, като началото и продължителността им варират през всеки сезон. През новия сезон се очаква разпространението на грипните вируси, включени в състава на ваксините за сезон 2019-2020 г., а именно:

 • A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09;
 • A/Kansas/14/2017 (H3N2);
 • B/Colorado/06/2017 (линия Victoria);
 • B/Phuket/3073/2013 (линия Yamagata).

В сравнение с предишния сезон 2018-2019 г. първите два от компонентите на ваксината са нови. Не може да се прогнозира предварително кой от тези вируси ще бъде най-силно разпространен и дали ще има добро съвпадение между ваксиналните и циркулиращите грипни вируси, от което зависи ефективността на грипните ваксини.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре