Сега четеш
Пълзене на бебето

Пълзене на бебето

Темата за физическото развитие на кърмачето е обширна и интересна за всички родители, а и за специалистите, които в своята практика проследяват здравето и порастването на детето. Важно е да не забравяме, че всяко дете е уникално, със свое темпо и ритъм на развитие. Разбира се, има установени норми, които са важни ориентири, но не бива да се пренебрегва и индивидуалността. Това важи и за пълзенето. Едни деца пълзят, но други пропускат този момент. Това дали е нормално? От какво зависи готовността на бебето за пълзене? А всички ли деца пълзят по един и същи начин? За пълзенето разговаряме с д-р Юлияна Василева.

 

Кога бебето започва да пълзи?
Обикновено бебетата започват да пълзят между 6 и 10 месеца, като това обаче не е задължително. Някои мъници пропускат този етап и направо прохождат.

От какво се определя готовността за пълзене?

Готовността за пълзене се определя не толкова от възрастта на детето, колкото от силата на мускулите му. Още от 2-рия месец двигателните способности на бебето са показател и за неговото психомоторно развитие. Ако бебето движи еднакво добре двете си ръчички нагоре и надолу, ако и с двете крачета прави опора на стъпалата, значи всичко е наред. С всеки месец от възрастта изискванията към двигателната му активност се увеличават, защото те са показател и за неговото умствено израстване. На 4 месеца бебето започва да обръща телцето си настрани. На 6-7 месеца вече седи устойчиво. Овладяло тези умения, чрез пълзенето то прави и първите си опити за самостоятелно придвижване.

Каква е ролята на пълзенето?

Ролята на пълзенето е много голяма – от една страна, стимулира укрепването на костно-мускулната система, а от друга – дава въможност за опознаване на заобикалящия свят. Бебето стига до различни предмети и ги „изследва“ чрез допир, мирис. Естествено, в началото е неустойчиво – клати се на крайниците си, но никога не се отказва и само след около 2-3 седмици вече започва да се придвижва много по-умело. Любопитно е, че не винаги движението е напред – много бебета в началото се изтласкват назад, което в никакъв случай не бива да притеснява родителите. Често това е просто етап от пълзенето.

По един и същ ли начин пълзят бебетата?

Не, всяко бебе има своите предпочитания. Принципно няма „правилен“ начин за пълзене. Виждала съм много видове странно пълзене – на една страна с почивки, с изхвърляния, назад… Но щом детето на 7-8 месеца е почувствало сили да се придвижва, можем да сме спокойни за неговото правилно развитие.

Някои бебета първо прохождат и след това започват да пълзят, а други изобщо пропускат пълзенето… Има ли повод за притеснение или това е нещо нормално?
Срещат се деца, които пропускат пълзенето и директно прохождат. Това не бива да тревожи родителите, ако техният педиатър счита, че мускулната сила е нормална. Щом бебето седи устойчиво, значи се развива добре.

Могат ли родителите да стимулират пълзенето и трябва ли?
Родителите могат да подпомогнат пълзенето, като обърнат бебето по корем, направят опора на крачетата със своята длан така, че малкото да може да се изтласка. Добре ще е отпред да има играчка, която то да се опита да достигне.

За по-здрава мускулатура

Масажите и гимнастиката са изключително важни за правилното физическо развитие на малкото дете. Те трябва да започнат още след 30-ия ден от раждането с цел активиране и заздравяване на мускулатурата на крайниците, гърба и корема. Така детето ще расте здраво, а и щастливо.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре