Сега четеш
Какво, защо и как?

Какво, защо и как?

15 въпроса, които искаме да зададем на педиатъра

 

1. Какво е мекониум?

Това е първата фекална маса, която бебето изхожда след раждането си. Тя се образува, когато в зародиша се оформят червата. Там започват да се събират изпражнения, които са смес от стари клетки, погълнати течности и други продукти, които са произведени от развиващите се черва. Мекониумът представлява плътна, лепкава, черно-зелена каша.

Повечето бебетата се изхождат в първите 24 часа след раждането. Любопитно е, че някои се изхождат, преди да се родят. Обикновено това се случва с бебета, преживели стрес в утробата, например когато има намален приток на кислород. Това е характерно и за преносените бебета, защото техните черва вече са започнали да работят. Приема се, че всяко бебе, което е на повече от 34 гестационни седмици, може да се изходи в околоплодната течност.

 

2. Защо трябва да даваме витамин D?

Витамин D има функцията да „улавя“ калция от храната (млякото) и да го отвежда в костите, за да може костната структура на бебето да се развива правилно. В кърмата няма витамин D, а в адаптираните млека е в недостатъчно количество. Затова от 21-вия ден до навършване на 1-годишна възраст или до затваряне на фонтанелата трябва да се дава витамин D – сутрин на гладно по 2 капки директно в устата.

 

3. Какъв е нормалният цвят на бебешкото ако?

При бебета, които са на кърма, нормалният цвят е патешко жълто, когато са на смесено хранене или адаптирано мляко – акото може да бъде и зеленикаво. При започване на захранването с пюрета цветът обикновено се променя и става оранжев или кафяв. Не е нормално, ако изпражненията на бебето са асфалтово черни или тебеширено бели, както и ако се забелязват яркочервени кръвенисти нишки. Това е сигнал за задължителна консултация с педиатър.

 

4. Как да разбера дали бебето реве, защото има колики, или не се чувства добре?

Обикновено коликите са по едно и също време на денонощието и протичат с характерно свиване на крачетата към гърдите или изпъване (като дъга). След като бебето се е нахранило и започва да плаче, логично е да си обясним състоянието му с колики. Повечето бебета имат колики и родителите трябва да се запасят с търпение. Продължителността им е различна – обикновено до 3-месечна възраст, но по изключение при някои деца могат да се наблюдават и до 3-годишна възраст.

 

5. Защо бебетата имат акне?

Преди да се роди, бебето е живяло във водна среда цели 9 месеца. След раждането му, когато бъде изложено на вредните влияния на околната среда и въздуха, се получава изсушаване на кожата – потните, мастните жлези и поричките се запушват, в резултат на което се появява т. нар. бебешко акне. Не е необходимо специално лечение. Достатъчно е да се прилагат кремчета, съдържащи цинк. Обикновено такива са тези, които се използват срещу подсичане.

 

6. Какво точно представлява фонтанелата и защо педиатрите я опипват редовно?

Фонтанелата е пространство между теменните кости на черепа, което е с различна големина – от 5Х5 мм до 50Х50 мм. Постепенно, при растежа на черепа, това пространство се запълва с костна тъкан. Ако то не съществуваше, черепът нямаше да може да се увеличава при растежа на мозъка и щеше да притиска мозъчните структури, което от своя страна би довело до неправилно нервно-психическо развитие на детето. Фонтанелата се опипва редовно, за да се проследи бързината на затварянето й – тя не трябва да се затвори преди 6-месечна възраст и най-късно до 2-годишна възраст.

 

7. Виждат ли бебетата?

Бебетата виждат, но в черно-бяло и само на около 40 см от лицето си. Особен интерес за тях представляват движещите се контрастни предмети и лицата на родителите. Постепенно до около 7-8-месечна възраст зрението става съвършено, както при възрастните.

 

8. Защо ръцете и крачетата на бебето са толкова студени и сухи?

Бебетата имат несъвършено кръвооросяване. Те имат пулс 140-150 удара в минута и много ниско кръвно налягане от порядъка на 30-60 mm/hg. По тази причина крайниците им са студени и сухи. Не се опитвайте да ги затопляте, защото в повечето случаи се прегряват и получават обриви.

 

9. Какво представляват крустите?

Крустите са жълти люспи в окосмената област на главата, които се появяват на около 3-месечна възраст. Желателно е половин час преди баня главичката да се намазва с преварен на водна баня зехтин, след което косата да се разреши срещу хода на косъма с бебешка четка и после да се измие. Естествено, повечето фармацевтични фирми, които произвеждат бебешка козметика, предлагат и специални продукти за третиране на крустите.

 

10. Какво е „млечница“ и как да я разпознаем?

Това са бели петна, приличащи като напръскани с вар, които се забелязват по вътрешната страна на бузите. Образуват се в резултат на недобра хигиена на бибероните и залъгалките и когато майките не дават вода за изплакване на устата след кърмене. Обикновено бебетата отказват да се хранят и в по-тежки случаи се появяват петна и по устните. Тогава майките разбират, че се касае за заболяване и е необходимо да се обърнат към педиатър.

Виж още

 

11. Защо бебетата имат гурели и как да ги почистваме?

Не е нормално бебето да има голямо количество гурели. Обикновено това се случва, когато има запушени или тесни слъзни каналчета. Тогава количеството е толкова голямо, че бебето сутрин се събужда със слепнали клепачи. В такива случаи трябва трябва да се потърси консултация с офталмолог. Нормалните секрети на очите се почистват с тампонче, напоено с преварена вода или физиологичен разтвор, като е важно да се спазва посоката – от периферията на окото (външния ъгъл) към носа (вътрешния ъгъл).

 

12. Защо се подсича дупето?

Тъй като в тази зона непрекъснато има мокрене на кожата от урина или фекални маси, в резултат на което порите се запушват и кожата не може да диша, се получава подсичане. Затова при всяка смяна на пелената дупето трябва да се маже с кремче, а при наличието на фекалии – да се измива с вода, а не с мокри кърпички.

 

13. Колко трябва да спи бебето?

Принципно след всяко хранене, ако не го боли коремчето или няма друг дразнител, новороденото спи. Няма определена норма колко време трябва да прекарва в сън бебето. Всяко дете има различен динамичен стереотип и не можем да очакваме то да се подчинява на нашите изисквания за сън. Желателно е бебето да спре да се храни нощем максимално рано (още след първия месец), за да може да му се осигури дълга нощна почивка.

 

14. Трябва ли да се режат ноктите на новороденото?

При някои бебета ноктите са дълги още след раждането. Тъй като при хаотичното движение на ръцете мъниците много често си драскат лицето и нараняват очите си, желателно е ноктите да се изрежат още преди края на първия месец. За да не се получат инфекции, трябва да се режат тип „френски маникюр“. Не препоръчвам ползването на ръкавички, защото има опасност от аспирирането им.

 

15. Защо бебето рязко присвива крачета и ръчички, все едно се стряска?

Новороденото има много незряла нервна система. Понякога се получават неконтролируеми импулси от централната или периферната нервна система, които водят до въпросното „стряскане“. Някои автори смятат, че бебетата сънуват и това също може да бъде причина за подобни движения. Във всички случаи, това не е болестно състояние и се израства – при различните деца в различна възраст.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре