Сега четеш
Какво трябва да знаем за рахита

Какво трябва да знаем за рахита

Срещнахме се с д-р Порязова, за да поговорим за рахита – какво представлява заболяването, кои са причините, какви са симптомите, в коя възраст децата са най-податливи, как да ги предпазим… Помнете, че правилното хранене и разходките на чист и свеж въздух са сред основните профилактики не само за рахита, а и принципно за повече здраве.

 

Какво представлява рахитът?

Рахитът е болест на бързорастящия детски организъм. Дължи се на нарушена минерализация на костите, т.е. на недостатъчно отлагане на калций и фосфати вследствие недостиг на витaмин Д.

В каква възраст децата са най-податливи към рахита?

В кърмаческата възраст – от 3-тия до 8-ия месец.

Кои са причините? Главният виновник дефицитът на витамин Д ли е?

На първо място е недостатъчното образуване на витамин Д, а той се образува в кожата при достатъчно излагане на откритите части на тялото на слънце, при престой на открито и то при чист въздух.

Фините прахови частици във въздуха в голяма степен пречат на този процес, а също и прекаленото мазане с фотозащитни кремове.

От значение е и храненето. Нека децата да не се прехранват количествено. Важно е и правилното захранване с подходящи храни според възрастта на детето. Напоследък има изпадане в крайност – прекалено дълго бебетата са само на кърма, а кърмата не може да задоволи потребностите на едно бебе на 7-8-9 месеца, по това време то вече трябва да приема и други храни.

Какви са първите признаци на болестта?

От страна на нервната система – неспокойствие, раздразнителност, кърмачетата лесно се стряскат от незначителен шум в будно и спящо състояние, изпотяване по време на сън.

От страна на костно-мускулната система – мускулна хипотония, меки податливи ръбове на фонтанелата, а също и краниотабес (податливост, омекване на тилните и париеталните кости). Тези прояви са характерни за 3-4-тия месец. По-късно като резултат от задебеляването на костнохрущялните пластини се появяват рахитичната броеница по ребрата и рахитичните гривнички по ръцете. В по-късна възраст при нелекуван рахит се получават и костни „о“- или „х“-образни деформации на крачетата.

А какви са останалите симптоми? 

Понижен мускулен тонус, забавяне в двигателното развитие, а оттук и в нервно-психическото развитие, лош контрол на движенията на главата, забавяне на поникването на зъбите, късно прохождане.

Как става диагностицирането на болестта?

Основно от физикалния преглед, подпомогнат от лабораторни изследвания на Са, Р и алкална фосфатаза.

Какво е лечението? 

Витамин Д се добавя в различни дози според степента на рахита. Важно е детето да бъде отглеждано правилно, тоест да се храни адекватно и да бъде извеждано на разходка на чист въздух и слънце.

Ако рахитът не се лекува своевременно, какви опасности има? 

За щастие, днес рядко се срещат тежки форми на рахит с деформации на краката или пък на гръдния кош (т. нар. обущарски гърди, птичи гърди). Повечето случаи са на леки форми на рахит, които се дължат на недостатъчно извеждане на децата навън и прекалено пазене да не настинат, претрупване с дрехи, прекалено пазене от слънце, включително и през лятото, когато се мажат обилно със слънцезащитна козметика, така че отново се пречи на естествения процес на образуване на витамин Д в кожата. Да, тези кремове трябва да се използват при много силно слънце на плажа, високо в планината, когато цялото тяло се излага на слънце, но при една разходка в градски условия, в парка, не е необходимо, достатъчна е шапка на главата или чадърче, което да предпазва.

Можем ли да предпазим децата от рахит? Вашият съвет?

Моят съвет е: профилактичен прием на витамин Д, разходки на слънце и чист въздух, правилно хранене.

Най-важното за витамин Д

Днес почти всички, които се изследват за витамин Д, се оказват с ниски нива, основно поради начина на живот, прекарване все по-малко време на открито, а и поради замърсяването на въздуха, в резултат на което до 50% от UV-лъчите не достигат до земята.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
1
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре