Сега четеш
Как расте детето ви

Как расте детето ви

Дали детето ви расте правилно? Измерете го, притеглете го и разберете дали показателите са в норма. Резултатите може да проверите веднага с калкулатора на сайта на GROWINFORM.

Третата седмица на септември е посветена на детския растеж. За първи път в България в УМБАЛ „Св. Марина“, Варна, стартира мащабна кампания GROWINFORM за ранното откриване и навременното лечение на състояния, свързани с проблемния растеж в детската възраст.

Над 2/3 от децата с проблеми в растежа са недиагностицирани поради слаба информираност на общопрактикуващите лекари и родителите, отчитат детските ендокринозолози от болницата. Мобилният екип на д-р Росица Стойчева предвижда да извърши безплатни консултации във Варна, Бургас, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово и Ямбол. Досега пилотно са проведени прегледи в Русе, Шумен и Разград, като при 21 от общо 79-те прегледани деца са открити отклонения в растежа. От децата с нисък ръст малко над 50% имат някаква болестна причина за това. Останалата част са здрави деца, родени от по-ниски родители. Нарушенията в растежа (ако не са вродени скелетни заболявания) обикновено се проявяват предимно след първата и най-вече след втората година. При болестните нарушения предимно се касае за ендокринни или синдромни заболявания, не рядко има и съпровождаща по-тежка диагноза.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре