Сега четеш
Лято на колела

Лято на колела

Слънцето се усмихва все повече и приканва мъниците към неспирни игри и забавления. А удоволствието да научиш нещо ново носи толкова радост и гордост на всяко дете. Всяко постижение е свързано с развитие на нови умения и качества.

Искате ли да подарите нови усещания на своето съкровище, и то на колела? Тогава му предложете (ако то самото вече не е поискало :)… да се научи да кара ролери. Има ли подходяща възраст за ролерите, как да изберете най-добрите, нужен ли е инструктор и още важни въпроси коментираме с Велислава Благоева.

 

Променя ли се светът, когато се движиш на колела, особено пък през лятото?

Разбира се, че се променя 🙂 Всичко, което се прави с желание, променя светогледа в добра посока.

 

От каква възраст децата могат да се учат да карат ролери?

Много е индивидуално, но сме имали деца на по три години, които се справят страхотно.

 

Как родителите да изберат ролери за своето дете? На какво трябва да обърнат внимание?

Най-честата грешка в избора е, че се купуват кънки, които са с няколко номера по-големи от размера на стъпалото. Кънките са обувки. Просто имат колела. Обувката трябва да бъде толкова голяма, колкото е и стъпалото. По този начин ще се избегне допълнителното напрежение в стъпалата и глезените, движенията ще бъдат по-прецизни и не на последно място – кънките няма да се деформират.

Качеството на кънките е от голямо значение. Не е нужно да се купуват много скъпи кънки, но трябва да се помисли върху това дали нещото, което се купува, само прилича на кънка или наистина е такава. 

 

Нужна ли е екипировка и каква?

Пълната протекция – каска, наколенки, налакътници и накитници, не е задължителна, но е препоръчителна. Карането на кънки е прекрасен начин за спортуване и забавление, но крие и опасности от травми. Ако можем да избегнем или поне да намалим до минимум нараняванията, защо да не го направим?! 

 

Детето може ли само да се научи да кара ролери или е по-добре да има инструктор?

Всеки може да се научи сам. Много хора (независимо дали са деца, или възрастни) имат усет за това какво да правят. Инструкторът не може да „налее“ информацията, но може да даде насоки за това каква е правилната стойка, как да направим първите крачки, как да завиваме или скачаме… Той следи процеса на обучение и ако се налага, коригира грешките. 

 

В процеса на обучение паданията задължителни ли са или може и да се избегнат?

Всички знаем поговорката „ако те е страх от мечки, не ходи в гората“… Падания винаги има, не само в процеса на обучение. Хубаво е обаче да знаем как да падаме. Ние, в „Училище „Дизастър“, обръщаме внимание на това как да се пада и как да се изправим, за да избегнем повторно падане.

 

За колко време обикновено детето се научава да кара ролери?

И това е много индивидуално. Зависи от човека, който кара – дали има усет, дали усвоява бързо… Колкото повече са „тренировките“, толкова по-бързо се усвояват техниките на каране.

 

С какво карането на ролери е полезно за децата? Какви качества и умения развива?

Карането на кънки е аеробна тренировка. Предоставя възможност за изграждането на мускулите, тъй като в него участват всички части на тялото. Подобрява координацията и не на последно място – това е активност, която носи истинско удоволствие и забавление.

 

Случва се покрай децата и родителите да решат да карат ролери – има ли възрастови ограничения?

Това е най-хубавото – не, няма възраст за това. Карането на кънки е добро занимание за всеки, който има желание да го практикува.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре