Сега четеш
Ротавирусни инфекции

Ротавирусни инфекции

Почти всяко дете до 5 години страда от ротавирусна инфекция, като във възрастта от 6 до 24 месеца рискът е най-висок. Как става заразяването, какви са симптомите на заболяването, какво включва лечението, как можем да предпазим детето, какво показват данните за ефективността на препоръчителната ваксина срещу ротавирусни инфекции? Отговор потърсихме от проф. д-р Майда Тихолова.

 

Какво точно представляват ротавирусните инфекции?

Ротавирусните гастроентерити са остри детски инфекции, протичащи с диариен синдром. Те заемат основен дял сред острите диарийни заболявания в кърмаческата и ранната детска възраст и са едно от най-големите предизвикателства пред системите на общественото здравеопазване в света.

Истина ли е, че най-малките – децата до 2 години са най-податливи? Коя е причината за това?

Почти всяко дете преди да е навършило 3-5 години е заразено с ротавируси. Тези вируси са основен причинител на тежки форми на диария с обезводняване в целия свят. Децата от 0 до 6 месеца са заразени масово с ротавируси. Обикновено при тях инфекцията е безсимптомна, тъй като те са защитени от предадените вътреутробно и с кърмата майчини антитела. Заразените деца обаче отделят вируса с изпражненията си и замърсяват околната среда.

Как става заразяването?

Заразяването става чрез попадане на вируси в стомашно-чревния тракт през устата. Този механизъм на предаване улеснява значително разпространението на инфекцията поради масовата контаминация на средата от болните деца, които отделят заразни материи чрез повръщане и изхождания, и децата с безсимптомни форми на инфекция. Продължителността на периода, през който пациентите с ротавирусни гастроентерити са заразни, обикновено е от 5 до 7 дни, а в някои случаи и до 2 седмици. Безсимптомните вирусоносители – 30% до 40% от контактните по-големи деца и възрастните представляват резервоар на инфекцията при хората. Те поддържат разпространението на ротавирусната инфекция сред кърмачетата и децата в ранна възраст.

Ротавирусите са изключително издръжливи в околната среда, а и количеството погълнати вируси, необходими за осъществяване на заразата, е нищожно. Попадналите в околната среда вируси замърсяват ръцете, околните повърхности и предмети, храната и водата и чрез тях попадат в устата на децата. Всичко това обуславя изключително ефективното разпространение на инфекцията сред околните.

Ротавирусите са и най-честата причина за вътреболнични инфекции в детските лечебни заведения и отделенията за недоносени.

Повсеместното разпространение на ротавирусните гастроентерити и високата поразеност на детското население обуславят значимостта на проблема в национален и глобален мащаб.

Заболяването е целогодишно с подчертано зачестяване на случаите през зимния сезон.

Как започва инфекцията? Какви са симптомите?

Децата във възрастта от 6 до 24 месеца са с най-висок риск от клинично проявена форма на заболяване. При тях едновременно с бързото влошаване на общото състояние и повишаването на температурата до умерени стойности се появяват и симптомите на остър гастроентерит. Повръщането е характерен ранен симптом, обикновено продължава между 1 и 3 дни. Следва появата на диария – изхожданията са воднисти, без примеси и с кисела миризма. При повечето деца се установява куркане на червата, а по-големите се оплакват от коремни болки. При около 1/3 от заболелите в началото има катарални прояви от страна на горните дихателни пътища под формата на хрема и суха кашлица, които отслабват и изчезват с напредване на диарийния синдром. Клиничните прояви от страна на гастро-интестиналния тракт претърпяват обратно развитие в рамките на 5 до 7 дни, но в редки случаи могат да персистират до 2-3 седмици. Независимо от тежестта на заболяване при децата с ротавирусен гастроентерит винаги настъпва обезводняване и при повечето случаи – прояви на вторична непоносимост към въглехидрати. В преобладаващата част от случаите заболяването завършва с пълно оздравяване.

Имунитетът след прекарана инфекция е нетраен и са възможни повторни инфекции.

Поради това, че клиничните прояви на ротавирусните гастроентерити (РГЕ) са сходни с тези, причинени от други микроорганизми, при всяко съмнение за ротавирусно заболяване е необходимо диагнозата да бъде потвърдена чрез лабораторни методи. Това е от основно значение за прилагането на правилно и своевременно лечение и за предотвратяване на тежкото протичане. Понастоящем в лекарската практика са налични и широко разпространени високоспецифични бързи тестове за определяне на причинителя на диарийното заболяване.

Кои са рисковите фактори за тежките и усложнени форми на РГЕ?

По принцип всяко дете под 5 години може да развие тежка форма на заболяването. Рискът от тежки форми е особено висок при родените с ниско тегло кърмачета, децата, посещаващи детски заведения и тези, които съжителстват в семейството с други деца под 24-месечна възраст. При тях опасността е свързана с интензивен диариен синдром, водещ до поява на животозастрашаващи усложнения – изразено обезводняване, тежки нарушения в електролитното и алкално-киселинното равновесие на организма. Оставени без своевременна и адекватна терапия, децата развиват хиповолемичен шок с голяма опасност за живота.

Кога е нужно да се потърси консултация с лекар?

Ротавирусните гастроентерити имат остро протичане и обезводняването може за часове да доведе до тежки последици за малките деца. Това е причината самолечението на острите диарийни заболявания да не се препоръчва. При всяко кърмаче и дете под 5-годишна възраст с повече от 3 изхождания за 24 часа, особено когато това е придружено с отказ от приемане на течности и повръщане, е необходимо родителите да потърсят консултация с общопрактикуващ лекар, педиатър или инфекционист. В случаите с остро настъпване на обезводняване родителите могат да потърсят помощ от центровете за бърза неотложна медицинска помощ.

Какво е лечението?

Няма специфична терапия на ротавирусните гастроентерити. Основна цел в лечението е предотвратяване на обезводняването и загубата на соли от организма, а при наличието на такива – тяхното своевременно и компетентно коригиране с известните в практиката водноелектролитни разтвори. От основно значение е и назначаването  на подходяща краткотрайна диета. При кърмачетата, които са на естествено хранене, кърменето трябва да продължи.

Има ли правила за профилактика?

Профилактиката на ротавирусните заболявания се основава на факта, че рискът от тежка клинична изява е най-голям при първата среща с вируса и всяка последваща инфекция протича значително по-леко. Поради това ранната защита има решаващо значение. Понастоящем предлаганите ваксини са получени от отслабени щамове на ротавируси с човешки и/или животински произход, които се размножават в червата на човека. Ваксините са живи и се приемат през устата. У нас са на разположение две ваксини с доказана висока ефективност.

Какво трябва да знаят родителите за ваксината срещу ротавирусни инфекции?

В началото на 2017 г. в нашата страна се прие Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити 2017-2021. Тя е в отговор на препоръките на Световната здравна организация за включване на ротавирусните ваксини в националните имунизационни програми и е част от комплексната стратегия за контрол на диарийните заболявания чрез подобряване на профилактиката и лечението им. Целта на програмата е чрез профилактика да се постигне намаляване на случаите на ротавирусни гастроентерити. Ваксината срещу ротавирусни инфекции е препоръчителна и безплатна за родителите. В рамките на Националната програма могат да бъдат имунизирани всички деца над 6-седмична възраст. Ваксината се приема под формата на капки. Тя може да се прилага едновременно с останалите ваксини, предвидени до 6-месечна възраст в имунизационния календар.

Какво показват данните по отношение на ефективността на ваксината?

Към момента 83 държави по света са въвели имунизационна програма срещу ротавирусни инфекции. Техният опит доказва значително редуциране на броя на заболелите и отчита драстично намаляване на тежестта на заболяването при по-големите деца и възрастни в годините след въвеждане на ваксинацията. Първоначалните резултати от приложението й в България показват, че ваксината се приема много добре. У нас са имунизирани повече от 40% от подлежащите на имунизация деца, като само за 1 година това е довело до значително намаляване случаите с ротавирусен гастроентерит – от 1827 случая за 2016 г. до 1348 случая за 2017 г.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре