Сега четеш
Диагноза: розеола

Диагноза: розеола

Розеола инфантум, или позната още като шестата болест, е едно от най-често срещаните вирусни заболявания при деца до 3-годишна възраст. Какво представлява розеолата, какви са симптомите и какво е лечението? На тези и още въпроси по темата, получихме отговор от д-р Шаламанова.

 

Какво представлява розеолата?

Розеола инфантум е остро инфекциозно вирусно заболяване в ранната детска възраст, което поради характерното си клинично протичане – висока температура и обрив, понякога причинява силна тревога у родителите. Заболяването се причинява от 6-ти човешки херпесен вирус. Източник са болните или здравите вирусоносители. Вирусът се отделя със секретите на горните дихателни пътища и слюнката. Предава се по въздушно-капков механизъм и чрез близък контакт, поради което се среща по-често при струпване на много хора, особено в затворени помещения.

За коя възраст е характерно това заболяване?

Боледуват деца от 6-месечна до 3-годишна възраст. Кърмачетата под 6 месеца  имат предадени от майката по време на бременността специфични антитела от  клас IgG, поради което не боледуват.

Какви са симптомите?

Инкубационният период е от 3 до 7 дни. Проявите най-често са внезапни, с повишаване на температурата до 40ºС, при запазено общо състояние на детето. Възможни са поява на хрема, конюнктивит, шиен лимфаденит, повръщане и диария. Повишената температура продължава 3 дни, рядко по-дълго (5-6 дни). След нормализирането й се появява обрив – макули (петна) и единични папули (пъпки) с големина 2-4 мм или по-големи петна, които понякога се сливат, с червен цвят. Те са  разположени по тялото, понякога по крайниците и шията, рядко по лицето. Обривът преминава за 3-4 дни без остатъчни явления.

Как се поставя диагнозата?

При децата е типично лекото протичане на заболяването. Редки усложнения са фебрилните гърчове и менингоенцефалитът. Диагнозата се поставя въз основа на епидемиологични и клинични данни – възраст и характерното протичане на инфекцията, откриване на специфични антитела в серума на болните, PCR.

А какво е лечението?

Липсва специфична профилактика (ваксина). Лечението е симптоматично – лекарства за понижаване на температурата, прием на течности, витамини. Провежда се обикновено в домашни условия, но при задържаща се висока температура над 39-40ºС, трудно повлияваща се от лечението и при неврологични прояви и усложнения се налага болнично лечение. Прогнозата на заболяването е добра.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре