Сега четеш
Болестта „ръка-крак-уста“: кошмарът на родителите

Болестта „ръка-крак-уста“: кошмарът на родителите

Болестта „ръка-крак-уста“ е остро вирусно заболяване, което засяга основно деца до 10-годишна възраст. Започва внезапно и протича с характерен обрив в трите зони – ръце, крака и уста, откъдето идва и името. Случаите са най-често през лятото и ранната есен.

Кои са причините за тази толкова плашеща родителите „модерна“ болест? И още – какви са признаците, как протича заболяването, заразно ли е, има ли начин да предпазим децата? Отговор потърсихме от д-р Петрова.

 

Кои са причините за болестта ръка-крак-уста?

Основен рисков фактор за заразяването е недобрата хигиена, свързана с пренаселеност, посещение на детско заведение, лоши битови условия. Не съществува медикамент за специфично лечение, което практически не представлява проблем, тъй като болестта протича леко, не нарушава съществено общото състояние на детето и в огромния брой от случаите настъпва спонтанно оздравяване.

Кои са първите признаци на тази болест?

Заболяването започва като повечето вирусни инфекции с общи симптоми: отпадналост, болка в гърлото, в сравнително малка част от случаите повишена температура. Бързо се появяват характерните промени по лигавицата на устната кухина – участъци на зачервяване, в центъра на които се образуват малки мехурчета и впоследствие ранички, разположени по вътрешната страна на бузите и устните, езика, мекото небце, венците. Обрив със същия характер (малки мехурчета със зачервяване на околната кожа) може да се наблюдават по дланите и стъпалата, в малка част от случаите и по седалището.

Как протича заболяването?

Като цяло болестта протича леко, децата остават в задоволително общо състояние. Ако има повишена температура, обикновено не е висока и продължава 1-2 дни. Известно неразположение може да има във връзка с болката в гърлото, която става причина за намален прием на храна и течности и последващо обезводняване на детето. В малка част от случаите се наблюдава повръщане. Мехурчетата по кожата обикновено са болезнени и преминават за около седмица до 10 дни.

Какво лечение се предприема?

Не съществува лекарство, което да въздейства на вируса, причиняващ заболяването. Лечението включва мерки за предотвратяване на обезводняването – осигуряване на достатъчен прием на течности, които не трябва да са кисели и горещи, понякога се налага венозно вливане на глюкозо-солеви разтвори. При повишена температура и/или болка се прилагат обезболяващи и противотемпературни медикаменти. За обезболяване и по-бързо зарастване на раничките в устата се прилагат различни локални средства.

Заразно ли е заболяването?

Болестта „ръка-крак-уста“ е заразна, причинява се от вируси от рода ентеровирус. Разпространява се от човек на човек по фекално-орален и респираторен път. За заразяването е необходимо поглъщане на течности, храна от замърсени ръце, използване на прибори и други вече заразени предмети, контакт с невидими количества заразени фекални маси или секрети от горните дихателни пътища от болен човек. По този начин вирусът попада и се размножава в храносмилателния тракт, откъдето се разпространява към други органи и предизвиква заболяването. Инкубационният период (времето от заразяването до проявата на симптомите на инфекцията) е около седмица. Преболедувалият може да излъчва вируса в секретите от горните дихателни пътища до три седмици, а в изпражненията си – до  7-11 седмици.

Виж още

Може ли да се появят усложнения?

Усложненията са редки и най-често са свързани с обезводняване на детето. В изключително редки случаи вирусът може да причини заболяване на централната нервна система, сърцето и белия дроб.

Каква хигиена трябва да спазва болното дете – да се къпе ли, да спазва ли някакъв специфичен хранителен режим?

Хигиената на болното дете е важна за предотвратяване на вторична бактериална инфекция на кожните лезии, така че редовното къпане трябва да продължи по време на заболяването. Необходимо е обаче да се внимава мехурчетата да не бъдат спукани преждевременно, така че почистването на кожата трябва да става нежно, най-добре с ръка и сапун. Ограниченията в диетата са свързани с избягване на горещи, пикантни и кисели храни, които предизвикват болка заради дразнене на наранената лигавица на устата. При повишена температура е необходим прием на по-голямо количество течности за избягване на обезводняване

Има ли профилактика?

Няма специфична профилактика като например ваксина. Като се има предвид механизма на заразяване, рискаътот заболяване е възможно да бъде намален чрез прости хигиенни мерки, сред които най-важната е редовното миене на ръцете. Също така е желателно да се избягват прибори, чаши и шишета за общо ползване. Препоръчителна е и редовната дезинфекция на повърхности и предмети, потенциално замърсени с фекални маси и секрети.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре