Сега четеш
Ръст и тегло на детето. Какво трябва да знаем?

Ръст и тегло на детето. Какво трябва да знаем?

Несъмнено правилното развитие на детето е тема, която вълнува силно всички родители. Растежът е комплексен процес, който зависи от множество фактори. Най-общо можем да ги определим като генетични фактори и фактори на заобикалящата среда. Храненето и функцията на ендокринната система също имат голямо значение за процеса. За ръста и теглото при децата, разговаряме с д-р Костова.

 

От какво зависи растежа на детето?

Генетичните фактори играят огромна роля в определянето на темпа на развитие и крайния ръст, но те могат да действат максимално само при подходящи условия на околната среда. Иначе казано, при недостатъчно хранене (качествено и/или количествено), чести травми и заболявания, темповете на растеж се забавят, и обратно – дори и при отлични условия на околната среда, той няма как да „прескочи“ наследствената заложба.

Как расте детето през годините?

Нормалният човешки растеж протича в 4 фази: фетална, кърмаческа, фаза на детството и пубертетна фаза.

Доносените бебета се раждат с тегло около 3 кг и дължина около 50 см. Темповете на физическото развитие са най-бързи в първите месеци след раждането, а след това постепенно се забавят до 3-годишна възраст. В предучилищната и ранната училищна възраст развитието се характеризира с по-бавна, но устойчива скорост, след което следва растежен скок, съответстващ на пубертета. Ръстът и теглото се документират върху т.нар. растежни криви, които служат за оценка на индивидуалната динамика в растежа на детето.

Какво е характерно за теглото при бебетата?

Доносените бебета губят от 5 до 8% от теглото си няколко дни след раждането. До края на 14-я ден загубите се възстановяват. От 0 до 3-месечна възраст теглото се увеличава средно с 25-50 г/дневно. На 4-тия месец следва забавяне в темповете. Въпреки това, на 6 месеца бебетата вече са удвоили теглото от раждането си.

Теглото се измерва най-добре сутрин, на гладно. Бебетата се мерят голи, а по-големите деца – по бельо.

Ако има отклонения от показателите в таблиците за ръст и тегло – кога това е притеснително и какво следва?

Преди всичко родителите трябва да знаят, растежът е и индивидуален процес, така че отклонения са възможни – те не означават непременно наличие на проблем. Посещаването на детска консултация ежемесечно до навършването на 1-годишна възраст е от особено значение за проследяване на правилното развитие на детето и навременното откриване на евентуални смущения.

Важно е показателите на растеж да са съпоставими и да не се анализират изолирано,  т.е. да се съблюдават теглото и ръста. Например, ниското тегло на едно дете може да съответства на ниския му ръст, но при високото дете да е израз на неправилно развитие.К

Как се мери ръстът?

Ръстът се измерва по различни начини, съобразно възрастта на детето. При деца под 1 година се мери в легнало положение, а на децата, които вече могат да стоят прави – с вертикален  ръстомер. Ръстът нараства с около 30% до 5-месечна възраст, а на 1 година – с повече от 50%. Дотогава децата обикновено нарастват с около 25 см, а на 5-тата годинка вече са удвоили ръста от раждането.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре