Сега четеш
С бебе през лятото

С бебе през лятото

Според статистиките през лятото се раждат повече бебета. Ако и вие попадате в графата „родители на лятно бебе“, имайте предвид, че това освен своите плюсове – възможност за повече разходки на открито и изобилие от пресни плодове и зеленчуци, които са особено полезни за кърмещата майка, съответно и за кърмачето, има и някои минуси. Горещините могат да бъдат доста мъчителни за най-малките деца, тъй като организмът им все още не може да се самоохлажда и да регулира телесната си температура. Ето защо е необходимо да се спазват няколко прости правила, които да гарантират едно наистина комфортно и незабравимо първо лято.

 

Разумно поведение

Тъй като се притесняват прекалено много новороденото да не настине, родителите често допускат една основна грешка и го обличат с прекалено много дрешки, което крие риск от претопляне. Много е важно през лятото децата да са облечени в подходящи дрешки, за предпочитане широки и от естествени материи. Необходимо е бебето да носи шапка с козирка или широка периферия, която да предпазва главата и раменете. Излагането за дълго време на слънце също не е препоръчително. Детето трябва да приема адекватно количество храна и течности.

Честа смяна на пелените

Кожата в областта на седалището е подложена на вредното въздействие на урината и изпражненията, които създават благоприятна среда за подсичане. Високите температури допълнително подпомагат тези процеси. Ето защо, за да се предпази кожата на мъничетата, са необходими редовно почистване с подходящи измиващи средства и защита с медицински тествана козметика. Лятото налага и по-честа смяна на пелените за еднократна употреба. Препоръчителни са и така наречените „въздушни бани“, при което бебенцето се оставя голичко.

Добра хигиена

През лятото детето трябва да взема ежедневна хигиенна баня, като се използват съответни на възрастта медицински тествани козметични продукти за измиване и хидратация. Ако предстои излагане на слънце, кожата на кърмачето задължително трябва да се подготви предварително за това със слънцезащитни кремове с UV фактор 30 или 50. За да се избегнат кожните раздразнения, те се нанасят върху чиста и добре хидратирана кожа. Преди употребата за първи път е препоръчително да се тестват на малък участък от кожата за евентуални алергични реакции.

Риск от дехидратация

За дехидратация се мисли при загуба на 5-10% от телесното тегло на детето за относително кратко време. Клиничните белези за това са суха кожа с намален тургор, сухи лигавици, хлътнала предна фонтанела под нивото на черепните кости, чувство на безпокойство и жажда от страна на кърмачето и детето. При по-тежка форма на дехидратация – 10% и повече загуба на телесно тегло, това безпокойство и напрегнатост могат да се заменят с отпадналост, сънливост, отказ от храна. Дори при най-малкото съмнение за дехидратация родителите трябва да се обърнат за консултация към личния лекар или специалист педиатър.

За или против водата

На новородените и кърмачетата до 6-месечна възраст, които се хранят с кърма или адаптирано мляко, не е нужно да се предлагат допълнително течности, тъй като около 80% от съдържанието на кърмата и адаптираното мляко представляват вода. На по-големите деца, които са захранени с немлечна храна, може да се предлага вода.

„Не“ на многото дрехи

През лятото дрешките на децата трябва да са от леки естествени материи, свободни и удобни. Обувките да са от плат и по възможност да са отворени на пръстите. По-големите дечица могат да се насърчават да ходят боси върху подходящ терен. Шапките да с козирка или широка периферия и от материя, която не води до изпотяване на скалпа.

Летните вируси

През лятото са много чести вирусните или бактериалните ентероколити, които протичат с повръщане или диария. При тях много бързо може да настъпи тежка дехидратация на организма, затова в случай на такова заболяване родителите трябва веднага да потърсят компетентна лекарска помощ. Често се наблюдават и кожни обриви от ухапване от насекоми, с алергичен или с инфекциозен характер (по-рядко). При по-дълго излагане на слънце децата по-бързо и лесно получават кожни изгаряния, слънчев или топлинен удар. Препоръчително е при всяко здравословно неразположение на кърмачето родителите да се консултират с личния лекар или специалист педиатър, защото самолечението може да има тежки последици за здравето на техните деца.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре