Сега четеш
С дете на път

С дете на път

Много родители се притесняват, когато им предстои пътуване с бебе или с малко дете. Дали вече може да пътува, как ще издържи 5-6 часа в колата,

ами, ако му стане лошо…
Страховете са абсолютно основателни – дългият път е изпитание не само за мъничето, но и за родителите. За да може мисията „С дете на път“ да бъде възможна, са ви необходими няколко неща –здрави нерви, позитивна нагласа и разбира се, предварителна подготовка.

 

Безопасността преди всичко

Столчето за кола е първото и най-важно нещо, с което трябва да започне подготовката за път. Целта му е да осигури на мъника не само безопасно, но и комфортно пътуване. За да изберете подходящото столче, е необходимо да го съобразите с възрастта на детето и с характеристиките на автомобила. В Европа са регламентирани осем групи столчета за кола, всяка от които е подходяща за определено тегло на детето и има за цел да осигури най-добрата възможна защита. Обърнете внимание на предпазните колани – 3- или 5-точкови, както и на страничните възглавнички, които имат за цел да не позволяват килването и движението на главата настрани (това е особено важно изискване за децата до 2-годишна възраст). От изключително значение е и правилното монтиране на столчето, затова следвайте стриктно инструкциите за монтаж. Настройте коланите така, че да не са прекалено хлабави или стегнати, най-добре е те да прилепват плътно, позволявайки ви да плъзнете пръста си между тях и детето. Имайте предвид, че най-безопасното място за поставяне на детското столче е в центъра на задната седалка. До 2-годишна възраст е желателно детето да се превозва с гръб по посоката на движение, защото по този начин облегалката защитава гърба, избягват се нестабилността на главата и пристягането на гърдите от защитните колани при спиране и тръгване.

Спасение от слънцето

Слънчевите щори за кола или т.нар. сенници често се пренебрегват от родителите или просто се забравят. А те имат съществена роля в подсигуряването на комфортното пътуване на детето, тъй като го предпазват от директната слънчева светлина. Тази година задължително ги включете в списъка за пътуване!

Храна за из път

Преди да тръгнете на път, е желателно детето да е нахранено. Хубаво е това да се случи минимум половин час преди пътуване – така храната вече ще е слегнала и ще избегнете риска детето ви да „оцвети пейзажа”. Трябва да предвидите също така и достатъчно разнообразна храна за из път, както и хладилна чанта, в която да я съхранявате. Ако детето ви все още е във възрастта на млякото и пюретата, не рискувайте да държите отворената и неизконсумирана храна до следващото хранене! Ако е по-голямо, предвидете няколко пликчета с предварително измити и нарязани на подходящи парчета зеленчуци – моркови, краставици или други зеленчуци и плодове по ваш избор.

Не забравяйте да се запасите с поне няколко шишета бутилирана вода – малки (за консумация) и големи (в случай на нужда, за измиване например). Редовно предлагайте на хлапето вода, защото само надали ще се сети да поиска.

„Не“ на скуката

Ако детето ви е на няколко месеца, то не се нуждае от кой знае какви забавления по време на път, но не забравяйте да му подсигурите дрънкалки, гумени играчки за дъвчене и биберон залъгалка, в случай че започне да става неспокойно. Ако детенцето е по-голямо, обмислите добре списъка с решения срещу скуката. Той трябва задължително да включва любимата играчка, както и поне още пет-шест, защото в тази възраст играчките бързо омръзват и се налага да се запасите с наистина голям арсенал от забавления. Добра идея е да помислите и за няколко книжки с картинки, както и за специалните детски игри за пътуване, които вече могат да се намерят и у нас. Ако и това омръзне на хлапето, изпейте заедно някоя песен или поиграйте с него – на думички, на измисляне на истории, на гатанки… Или пък му пуснете предварително записано CD с подходящи за възрастта му приказки или истории. Добър вариант е и да спрете за 15–20 минути на някое подходящо за целта място, за да може детето да се освежи.

Разни разнообразни

Задължително си подгответе специална чанта, в която да поставите всичко необходимо за няколкото часа, които ще прекарате в колата, автобуса или влака. Идеята, както се досещате, е при нужда всичко да ви бъде подръка, вместо да го търсите из багажите. Какво да сложите в нея освен храна, вода и играчки? Достатъчно количество пелени, сухи и мокри кърпички! Запасете се и с поне няколко найлонови торбички – за отпадъците от храна или в случай, че на детето му се догади. Не забравяйте да сложите и медицински несесер, който да включва термометър, температуропонижаващи средства, лекарства против повръщане и разстройство, спрей за овлажняване или отпушване на нослето, стерилна марля, лепенки, бинт… Подгответе резервни дрешки за детето, както и две тениски за вас (децата имат навика да повръщат в най-неподходящия момент!). Вземете още малка възглавничка и тънко памучно одеяло, ако на детето му се доспи.

 

3 въпроса, които ви вълнуват

  1. На каква възраст бебето вече може да пътува?

Дори да е новородено, бебето може да пътува. Важното е по-често да се правят почивки, в превозното средство да не е прекалено топло, както и да се внимава с използването на климатика, за да не се получат резки температурни разлики. Както казват майките с опит, пътуването с бебе на 3 месеца е много по-лесно от това с дете на една или повече годинки. По-големите трудно могат да седят на едно място, искат да шават и да играят, нуждаят се от повече играчки и от по-разнообразна храна – неща, за които трябва да помислите предварително.

  1. По кое време на деня е най-добре да се пътува?

Ако детето е малко, най-добрият вариант е да се съобразите с режима му – когато е сито, бебето е много по-спокойно и вероятността да заспи по време на пътя е доста голяма. Добър вариант и за мъничетата, и за по-големите деца е нощното пътуване, тъй като най-вероятно ще прекарат по-голямата част от пътуване в сън. Желателно е да се избягва пътуването в най-топлите часове от деня – между 12 и 17 ч., поради риска от претопляне на детето.

  1. Кога трябва да заведем нашето дете за първи път на море?

Според повечето педиатри преди навършване на една година на детето не е желателно да се води на море, тъй като имунната му система все още е неукрепнала, способността на организма му за аклиматизация е по-слаба, а опасността от прегряване на тялото, слънчасване или инфекции – по-голяма. Друга част от специалистите са категорични, че няма проблем мъничето да направи първото си море и доста по-рано, стига да се спазват няколко златни правила – почивката да е през юни или септември (тоест да не е в пика на сезона), престоят на плажа да е до 11 ч. или след 17 ч. и детето в никакъв случай да не се излага на пряка слънчева светлина.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре