Сега четеш
С правилна стойка още от малки

С правилна стойка още от малки

Стройната, хубава стойка на детето е важна както за неговото здраве, така и за доброто му самочувствие. По неофициални данни обаче всяко второ дете има деформация в стойката през определена възраст от детството си. Ето защо е добре детето да бъде проследявано от специалист – от бебе до тийнейджър. За възможните проблеми, свързани с позицията на стъпалата и гръбначните изкривявания, разговаряме с Красимира Лачева.

 

Каква е зависимостта между позицията на сводовете и гръбначните изкривявания? Как се установява, че единият проблем е следствие на другия и кои са причините за това?

Научните звена не са отделили време и опит в търсене на това кой проблем води до появата на другия. Аз следвам логиката на деформациите и обичам да сравнявам скелета в детството с новострояща се красива сграда. За крaсивата постройка са необходими проекти и планове – това е възрастта от 1 до 5 год., когато детето се учи да пълзи, прохожда, изгражда двигателни умения, ориентира се в пространството на падане и ставане. В ученическа възраст между 7 и 12 год. се изграждат финост на движенията, баланс, мускулен и емоционален контрол. Между 13 и 15 год. се надграждат двигателните умения в изящни форми, оставащи отпечатък за години напред, а между 16 и 18 год. се развиват съвършенството на постурата (стойката) и издръжливостта на мускулите.

 

Има ли статистика какъв процент от децата страдат от тези проблеми?

Статистиката не е съвсем достоверна, защото периодичният скрининг в голяма степен се провежда проформа, а часовете по физическо възпитание и спорт са твърде недостатъчни в училищата. Родителите от своя страна записват децата си на спорт и се надяват, че това е вид превенция срещу тези деформации. По неофициални данни всяко второ дете има деформация в постурата (стойката) на някаква възраст от детството си.

 

Как могат родителите да помогнат на децата си да имат по-добра стойка?

Като начало, когато детето започне да пълзи, те трябва да го подготвят за прохождане, да му осигурят разнообразни игри и играчки, с които да се научи да движи тялото си и които да му помогнат да изгради правилна стойка. У родителите се наблюдава един интересен феномен – търсят най-добрите учители по езици за своите деца и така претоварват малчуганите с учене от най-ранна възраст, в същото време обаче пропускат двигателното натоварване с игри и забавления… Така децата прекарват голяма част от времето си седящи – учейки или на компютъра, което води до редица здравословни проблеми.

 

Какъв специалист трябва да се потърси при проблем?

Независимо дали родителите ще се обърнат за съвет и консултация към рехабилитатор, кинезитерапевт или ерготерапевт, вярвам, че всеки един от тези специалисти би осигирил адекватна подкрепа. Това е в основата на нашата професия – превенция! Тук е мястото да напомня, че е желателно да се направи и консултация с ортодонт – причината за това е, че се наблюдава тясна връзка между отклоненията в постурата (стойката), ходилата и подредбата на зъбите.

 

Как се поставят диагнозите гръбначно изкривяване и неправилна позиция на стъпалата?

Прегледите за всички отклонения в развитието на децата са свързани с множество двигателни тестове и визуални оценки. По преценка на специалиста и нужда от по- задълбочени анализи могат да бъдат назначени лабораторни и рентгенологични изследвания.

 

А относно плоскостъпието, на каква възраст се започва с коригиращи средства?

Има вродени деформации, които се коригират и в кърмаческа възраст. Но за навреме проходилите деца, което значи между 12 и 14 месеца, възрастта за корекции е между 4-тата и 7-та година, след което всяка година детето се проследява с профилактична цел. В тийнейджърска възраст, за жалост, деформациите могат да се развият много бързо, за няколко месеца понякога. Затова, както казах и по-горе, хубаво е родителите да търсят съвети от специалистите във всяка възраст на детето – от бебе до тийнейджър. Правим връзка с плоскостъпието, но всъщност децата с високи сводове и пронирани глезени (които се срещат по-често като отклонение) са повече и по-застрашени от неправилна постура (стойка) и сколиоза.

 

Какво лечение се прилага?

Лечението е комплексно, като се съчетават различни активни лечебни методики под формата на игри и двигателни коригиращи упражнения, а за по-големите деца се прилагат методики с дихателни позиции като например т.нар. Шрот терапия. От пасивните средства се препоръчват коригиращи индивидуални стелки с необходимите корекции, клинове и попълвания – те се изработват в лицензирани медикотехнически лаборатории от ортопедични техници и имат за цел да  противодействат на започналата деформация. Важно е да се носят и правилните обувки (а кои са правилните обувки за съответния проблем, може да прецени само специалист). Не бива да се подценява и ролята на спортовете, като един от най-подходящите спортове е плуването. Разбира се, най-добри резултати могат да се постигнат с комбинация от всички изброени методики.

 

Ролята на профилактиката

Профилактиката трябва да започне от ранна детска възраст. В основата й е това на детето да бъдат осигурени много двигателни занимания – например, ходене с боси крачета по различни неравни терени, игри с топки, скачане с въжета, катерене, каране на колело или тротинетка, плуване… Ако игрите имат и състезателен характер с мама и татко, освен че ще е много полезно, ще е и забавно – така, и детето, и родителите ще бъдат в отлично здраве, не само физическо, но и емоционално.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
1
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре