Сега четеш
Страшен ли е дядо Коледа?

Страшен ли е дядо Коледа?

Всеки родител мечтае да устрои перфектната Коледа за своето дете. А тя, както всички знаем, няма как да мине без Дядо Коледа. Срещата с добрия старец обаче понякога може да се окаже истинско предизвикателство и за детето, и за родителите. За някои мъници няма никакво значение колко подаръка ще им донесе той, защото се чувстват… уплашени! За този страх, който често се появява при малките бебета и деца, си има и специален термин – hagiophobia. Един интересен поглед по темата получихме от актрисата Галина Савова.

 

Дядо Коледа е любим на малки и големи, но не са редки случаите, в които бебетата и по-мъничките хлапета започват неистово да реват, когато го видят. Коя е причината за този страх?

Малкото дете се страхува от Дядо Коледа, защото за него той е един абсолютно непознат, който на всичкото отгоре изглежда съвършено различно от обкръжаващите го хора. Много деца откриват всички различни за тях неща и същества задължително през страх и плач. За да се успокоят, те трябва да открият потвърждение за безопасност у най-близките си.

На каква възраст обикновено възникват тези страхове – от Дядо Коледа и от приказните герои, и до каква възраст детето трябва да се справи с тях?

Този страх се появява още през първата година от живота на детето и може да продължи чак до 5-годишна възраст. След това хлапетата някак естествено израстват проблема, доверявайки се на факта, че и другите деца около тях изпитват радост от срещата с Дядо Коледа.

Как да помогнем на детето да преодолее този страх и как да го подготвим за първата му среща с добрия старец?

Всяко дете реагира различно. Няма как да знаем предварително дали мъникът ще се разплаче, или не при първата си среща с Дядо Коледа. При всички положения добър вариант е предварително да се опитате да „запознаете“ детето с добрия старец, да му покажете например на картичка как изглежда, как е облечен, да му разкажете за шейната с еленчетата, за белите преспи, през които ще мине, за чудните звънчета и за приказните подаръци, които ще раздаде на децата. Хубаво е първата среща с Дядо Коледа да е в семейна атмосфера и детето да е заобиколено от близките си хора или от други познати деца.

На колко години трябва да бъде детето, за да го заведем на коледно тържество?

Хубаво е това да се случи в една по-съзнателната възраст, някъде около третата годинка на детето. Това обаче съвсем не означава, че трябва да чакате детето да стане на три, за да празнувате – всяко мило и внимателно съобразено с възрастта на детето тържество ще донесе радост и на детето, и вас.

Какво да правим, когато въпреки, че сме се опитали да подготвим мъника, усетим, че той е уплашен?

Не се стряскайте! Успокойте детето и възможно най-бързо го отдръпнете от „страшното място“, докато възстанови баланса и спокойствието си. И не е нужно веднага да опитвате пак – все пак след 12 месеца ще дойде следваща Коледа, в която мъничето ще бъде по-голямо с цяла една година…

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре