Сега четеш
7 съвета как да преборим страха на децaта от инжекциите

7 съвета как да преборим страха на децaта от инжекциите

Ваксинациите може и да са най-добрият начин да защитите детето си, но те със сигурност болят. Не е чудно, че толкова деца ги е страх. Изобщо не помага, че при малките деца ваксинациите са доста чести. Ето няколко съвета как да овладеете страха на детето преди посещението при лекар.

Кажете истината

Ако детето попита къде отивате, кажете истината, че сте тръгнали за инжекция при доктора. Не допускайте то да мисли, че отивате за сладолед и изведнъж да се появи иглата. Детето ще загуби доверие във вас. Обяснете му, че ваксините са задължителни за всички деца, че не е страшно и че благодарение на нея, то ще бъде защитено от лошите неща. Нека не мисли, че това е един вид наказание. Това съветва д-р Маргарет Фишър от Центъра по инфекциозни болести  на Американската педиатрична асоциация.  Също така не бива да казвате, че няма да боли. Малките запомнят лъжата. Кажете просто, че ще заболи за няколко секунди и ще мине. Щом инжекцията е сложена усмихнете се, ръкопляскайте, покажете на детето, че всичко е приключило и то се е справило отлично.

Ограничете физическата болка

Много експерти предлагат да нанесете обезболяващ крем на мястото на инжекцията 20 минути преди нея, за да се намали усещането за болка при поставянето на имунизацията. Попитайте своя педиатър какъв медикамент би препоръчал. По време на ваксинацията разсейвайте детето. Пейте му песничка.

Не разкривайте прекалено много информация

Не разкривайте на детето си всички подробности относно посещението при доктора. В никакъв случай не му казвайте седмица преди самата ваксинация. Ще се натрупва все повече страх. Не споменавайте за самата ваксина, ако не попита. Ако докторът няма да му постави инжекция, а само ще го прегледа, непременно му кажете.

Преценете кога е редно да дадете заден ход

Ако детето изпадне в истерия, отстъпете крачка назад и дайте на медицинската сестра и доктора да използват своите изпитани тактики. Децата реагират прекалено емоционално понякога към имунизациите и това се дължи на тревогата на родителите. Ако детето изпадне в нервна криза, излезте за малко от кабинета и дайте шанс на персонала да овладее ситуацията. Или застанете в най-далечния ъгъл на стаята и поддържайте очен контакт с детето без да пречите на работата на лекаря. Това може да помогне цялата дандания да приключи възможно най-бързо.

Веднага след това го успокойте

След ваксинацията нека детето си почива няколко минути. Дръжте го в скута си, уверете се, че няма да му се завие свят. Случва се при рязко изправяне след стрес. Може да сложите лед върху подутината за десетина минути. Макар много педиатри да не го препоръчват, други съветват да дадете и обезболяващо. За всяко лекарство обаче консултирайте се с педиатъра.

Дайте награда

Виж още

Понякога дори малката награда, близалка или лепенка, могат да облекчат болката. Една скромна почерпка дава на детето ви стимул да издържи всичко. Както и хвалбата колко е смело. Или обещанието, че след ваксинацията вие и мъникът ще направите нещо специално заедно като да ядете от любимия сладолед или да рисувате.

Следете за нежелани лекарствени реакции

След поставянето на инжекцията попитайте доктора или сестрата за възможните нежелани лекарствени реакции.  Най-честите леки смущения са дразнение около мястото на инжектиране, подуване, температура, дори раздразнителност и умора. Тежките странични ефекти са алергична реакция, припадъци, временна загуба на зрение, затруднено дишане.

За нежелана лекарствена реакция може да съобщи педиатър, родител или друг роднина, ако остави своите лични данни и контакт.

 

Източник: http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/health/kids-overcome-fear-needle-shots/view-all

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре