Сега четеш
В сезона на сенната хрема

В сезона на сенната хрема

Подуване на клепачите, течащ или запушен нос, сълзене и парене на очите, неспирни кихавици, мъчителен сърбеж в ноздрите, небцето и ушите, кашлица… Звучи ли ви познато? Ако отговорът е „да“, най-вероятно знаете, че става дума за типична алергична реакция към полените, позната още като сенна хрема. За съжаление, през последните години заболяването набира все по-голяма сила и засяга все повече деца. Ето защо в началото на пролетта – сезонът, който е истинско изпитание за страдащите от сенна хрема, решихме да научим повече за тази алергия и как да облекчим състоянието на алергичното дете. Потърсихме мнението на д-р Райна Томова, която ни разказа за възможно най-безобидния и ефикасен начин да се справим с проблема, а именно с помощта на хомеопатия.  

 

Какво всъщност представлява сенната хрема?

Сенната хрема представлява алергична реакция на организма към полените (цветния прашец). Другото й наименование е поленова алергия. Любопитно е, че първото описание на това заболяване се открива още в античността в трудовете на Гален. През 1819 г. английският лекар Джон Босток пък прави официално съобщение в Лондонското медико-хирургическо дружество, в което подробно описва заболяването (от което страда и самият той) и му дава името „сенна хрема“. Близо 60 години по-късно неговият сънародник д-р Блекли представя първите убедителни доказателства, че сенната хрема се дължи на цветния прашец. Макар заболяването да е известно отдавна, в последните години неговата честота нараства значително.

Кой боледува от сенна хрема?

Боледуват главно подрастващи и младите хора, като пикът е между 10- и 20- годишна възраст, а след 50 години честотата рязко намалява. Във възрастта до 20 години преобладава мъжкият пол, а след това честотата се изравнява.

По-изложени на риск да страдат от сенна хрема са градските жители. Защо това е така и не е ли по-логично в провинцията, където има повече цветя и дървета и следователно повече полени, поленовата алергия да е по-разпространена? Няма пълна яснота защо тази елементарна логика се опровергава от практиката. Една от хипотезите е, че цветният прашец претърпява промени в резултат на замърсената околна среда и става по-алергизиращ. Друга хипотеза предполага, че полените се отлагат върху бензиновите частици, които полепват по дихателните пътища, и така цветният прашец остава по-дълго в контакт с дихателната лигавица и вероятността да предизвика алергична реакция е по-голяма.

За възможността да се окажете засегнати от това заболяване безспорна роля играе и наследствеността. Ако и двамата родители имат някакви алергии, то вероятността и детето им да има алергия (включително и под формата на сенна хрема) е 70%, вероятността спада на 50% при обремененост от страна само на единия родител и е едва 8%, ако няма такава наследственост.

 

Как можем да повлияем проявите на поленовата алергия?

Днес съществуват множество медикаменти (най-вече антихистамини), които в една или друга степен потискат проявите на сенната хрема, но те имат повече или по-малко изразени странични ефекти (сънливостта е най-често срещаният) или пък са напълно неприемливи в определени периоди от живота (например при бременност и кърмене).

 

Каква е ролята на хомеопатията в профилактиката и лечението на тази алергия?

Хомеопатията предлага ефикасен и напълно лишен от странични ефекти подход в лечението на сенната хрема. Ефектът на правилно подбраните хомеопатични медикаменти е напълно съизмерим с този на антихистамините, но без каквито и да било странични ефекти и без ограничения в приложението, включително и при бременни и кърмещи жени.

Добре е профилактиката на сенната хрема да започне около месец преди обичайната изява на заболяването. Тя се осъществява с помощта на индивидуално подбрана за всеки пациент комбинация от хомеопатични медикаменти, като в нея задължително присъства Pollens 15 CH/30 CH. Pollens има свойството постепенно да повишава резистентността на организма към дразненето от страна на полените и неговото действие е съизмеримо с това на използваните в конвенционалната медицина методи за десенсибилизация. Тази терапия не носи риск от странични ефекти и е много по-достъпна като цена от обичайно използваните методи за профилактика.

При вече разгърнати оплаквания, могат да бъдат използвани множество различни медикаменти, съобразно симптомите на пациента:

Allium cepa 9 СН: при сълзене от очите и обилна, водниста, пареща хрема, съпроводена от често кихане;

Euphrasia officinalis 9 СН: при обилно, дразнещо сълзене от очите, съпътствано от усещане за „пясък в очите“. Очите са зачервени и дори възпалени, като може да се наблюдава и оток на клепачите;

Виж още

Naphtalinum 5 СН: при силно дразнещо сълзене от очите и секрети от носа, съпроводени от спастична кашлица и/или залпови кихавици;

Arsenicum album 9 СН: при оскъдни хрема и слъзотечение, придружени от силно дразнене на лигавиците;

Apis mellifica 15/30 СН: при запушване на носа, дължащо се на оток на носната лигавица, оток на конюнктивите и клепачите. Apis mellifica е повече от просто симптоматично лекарство. Проучвания доказват, че Apis mellifica стабилизира мембраните на мастоцитите и базофилите, чиято дегранулация има ключова роля в протичането на алергичната реакция.

В зависимост от степента на изразеност на алергичните симптоми, от гореизброените медикаменти се приемат по 5 гранули 2-6 пъти дневно.

 

Няколко важни правила за страдащите от сенна хрема

  • Избягвайте да излизате навън при наличие на силен вятър – той вдига алергизиращите растителни частици във въздуха и улеснява попадането им в горните дихателни пътища и върху лигавицата на очите. Най-добре е разходките да се правят в тихо време и след дъжд.
  • По възможност не стойте в близост до поляни с цветя и зони със силна промишлена замърсеност на въздуха.
  • Проветрявайте жилището рано сутрин или късно вечер.
  • Не сушете прането навън, защото по него полепват полени.
  • Когато сте в кола или друго превозно средство, затваряйте плътно прозорците, за да се предотврати попадането на цветен прашец в купето.
  • У дома начесто почиствайте с влажна кърпа пода.
  • Не дръжте дрехите, с които сте излизали навън, в дневното помещение или в спалнята.
  • Често плискайте лицето и очите със студена вода – така ще отстраните попадналия върху тях цветен прашец.
  • По-често мийте косата си, по която също полепват множество алергизиращи частици.

 

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре