Сега четеш
Силанизация – профилактика на кариеса в детска възраст

Силанизация – профилактика на кариеса в детска възраст

Силанизирането е безболезнена процедура, която се прилага като профилактична мярка срещу кариес на новопробили постоянни зъби на деца между 5- и 12-годишна възраст.

Постоянните зъби още с поникването си са предразположени към възникване на кариес поради по-малкото си съдържание на минерални вещества. По дъвкателната повърхност в първите години след пробива ямките и фисурите (цепнатините) са по-дълбоки, задържат храна и рискът от кариес е много висок.

Силантът е специфичен, смолист, фотополимеризиращ материал, който запечатва дълбоките фисури и по този начин възпрепятства задържането на храна и предотвратява с 90% възникването на кариес по дъвкателните повърхности на зъбите.

Зъбният кариес се причинява от бактерии, които се намират в зъбната плака. Чрез почистването на зъбите с четка се цели механичното премахване на натрупаните по зъбите плака – бактерии и хранителни остатъци, чрез които те се хранят. Поради анатомичните особености на новопробилите постоянни дъвкателни зъби – тесен вход, а под него разширение, почистването става по-трудно и дори невъзможно. Друг проблем е, че в тези цепнатини дебелината на емайла е най-малка. Това увеличава не само риска от развитието на кариес, но и последващото проникване на микробите в дълбочина и бързото развитие на някои от усложненията на кариес, които засягат цялостното здравословно състояние на детето.

Провеждането на флуорна профилактика не компенсира поставянето на силант, тъй като тя повлиява предимно кариеса на гладките повърхности, но сама по себе си не може да профилактира кариеса на оклузалните (дъвкателните) повърхности.

Силанизирането на зъбите е най-добре да се извърши веднага след пробива на зъба от 5- до 12-годишна възраст. До две години след този период силантът е най-значим, тъй като това е оптималният период за следпробивна минерализация на емайла. Детският зъб за разлика от този на възрастния индивид има ниска устойчивост на киселинна атака. Тази защита ще бъде достигната едва след няколко години в зависимост от хранене, хигиена, профилактика с флуор и боледуване на детето.

Хигиената на детето между 6 и 12 години в повечето случаи е лоша, дори критична. Храненето в този период е много непълноценно. Преобладаването на тестени и сладкарски изделия е гибелно за здравето на пробиващите постоянни зъби, чиято самостоятелна защита срещу кариес е недостатъчна.

Профилактично покритие на фисурите на здрави зъби може да се приложи на всички деца и няма противопоказания. То е задължително при тези с кариозни временни зъби и наличие на кариес на един от постоянните молари, деца с физически и умствени смущения и такива в неравностойно социално положение.

Това е най-евтината процедура, свързана с фотополимеризиращи материали.

Лечението на кариес и на евентуалните му усложнения коства много повече средства на родителя, страдание и дискомфорт на детето.

Поставянето на силант е бърза, безболезнена и неинвазивна процедура. При нея не се отнемат твърди зъбни тъкани.

Първоначално зъбът се почиства с професионална стоматологична четка от натрупаната плака. Той се изолира от слюнката в устата и се подсушава.

Зъбът се обработва за 20 секунди с 35-37% фосфорна киселина, след това старателно се измива и отново се подсушава, докато придобие тебеширенобял цвят.

След 40 секунди облъчване с фотополимерна лампа силантът е втвърден, а зъбът е готов. Процедурата изисква средно 10 минути.

Според данни от епидемиологично проучване с научна цел (изследване на 1000 деца от София и Русе ) – деца на 6 години, имат средно 6 напреднали кариеса и още 4 начални. Посочва се, че 80% от децата в тази възраст са засегнати от кариес. 9% от 6-годишните деца са засегнати от кариес на постоянните, току-що поникнали зъби. Изследване на 12-годишните показва, че 80% от децата са засегнати от кариес, като едно дете има средно 7 засегнати от кариес постоянни зъби. Всеки четвърти 18-годишен е с един изваден зъб [2].

През октомври и ноември на 2011 и 2012 г. в България е проведена Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца между 6- и 8-годишна възраст, на които се поставят безплатно силанти . Тази програма се прилага от години във всички европейски държави и в Япония. Резултатите показват 60% намаляване на кариеса при децата.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре