Сега четеш
Синдром на Даун. Препоръки за проследяване на новороденото през първия месец

Синдром на Даун. Препоръки за проследяване на новороденото през първия месец

Веднага след раждането на детето със синдром на Даун още в родилното отделение се взима материал за цитогенетичен анализ. В първите дни бебето трябва да бъде прегледано и за най-честите малформации и да мине през стандартните скрининги. Специално внимание би следвало да се отдели на храненето. Въпреки че повечето бебета успяват да сучат, понякога през първите дни и седмици се налага дохранване. Затова е важно още от самото начало майката да получи необходимата информация относно кърменето на бебе с намален тонус. Бебетата със синдром на Даун са много по-сънливи в първите седмици и имат нужда да бъдат събуждани, за да се хранят и да наддават. В България има консултанти по кърмене, обучени да помагат при нисък мускулен тонус.

  • Ако бебето се храни прекалено бавно, дави се при всяко слагане на гърда, прави чести пневмонии или други персистиращи респираторни инфекции, както и ако не наддава без друга причина, задължително трябва да бъде направено изследване на преглъщането с контрастна рентгенография на горния стомашно-чревен тракт.
  • Заради повишения риск от вродена катаракта всяко бебе със синдром на Даун трябва да бъде тествано с червен рефлекс. При липса на такъв детето трябва да бъде проследено от офталмолог.
  • Ако в родилното отделение не са направени отоакустични емисии, бебето трябва да бъде насочено при детски УНГ лекар или в специализиран център.
  • Всички бебета със синдром на Даун минават през ехокардиография заради високия процент сърдечни малформации.
  • При изразен стридор, шумно дишане и хриптене бебето трябва да бъде насочено към детски пулмолог, за да се изключат малформации на дихателните пътища. Бебетата със синдром на Даун по-често cтрадат от трахеомалация и стеснена трахея.
  • Всички бебета с прекалено нисък тонус и/или тежки сърдечни малформаци трябва да бъдат тествани в детско столче за кола за апнея, брадикардия или десатурация.
  • При тежък и упорит запек бебето трябва да бъде проследено от детски гастроентеролог с цел изключване на малформации на храносмилателната система, както и болест на Хиршпрунг.
  • Около 10% от бебетата със сидром на Даун страдат от транзиторно миелопролиферативно разстройство или левкемоидна реакция. Това състояние се среща почти единствено при тази генетична аномалия и в повечето случаи отминава към третия месец без лечение. Обаче при тези бебета рискът от последваща левкемия е много по-висок (10-30%). Родителите на всички деца с транзиторно миелопролиферативно разстройство трябва да бъдат предупредени за този риск и да знаят за съответните симптоми и признаци, за които да следят – лесно образуване на екхимози, петехии, продължителна сънливост и слабост.
  • Вроден хипотиреоидизъм (1% от случаите). На всички новородени със синдром на Даун трябва да бъдат изследвани нивата на ТСХ и fT4.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре