Сега четеш
Защо нощем детето скърца със зъби?

Защо нощем детето скърца със зъби?

Скърцането със зъби (бруксизъм) е често срещано явление при малки и големи, но тъй като обикновено се проявява през нощта, може да остане незабелязано за дълъг период от време. Смята се, че около 20% от възрастните и 38% от децата скърцат със зъби, докато спят.

Какви са причините за бруксизма в детска възраст?

Никнене на зъби

С поникването на първото зъбче бебето трябва да свикне с чувството, че в устата му има нещо ново. При прорязването на зъбите бебетата понякога започват да хапят собствените си венци, за да облекчат чувството на дискомфорт. С времето хапенето може да продължи дори след като зъбите са напълно изникнали и болката е отминала. При смяна на млечните зъби с постоянни също може да се появи бруксизъм.

Неравна захапка

Когато зъбите не са изникнали правилно или съществува някакъв проблем със захапката, детето може несъзнателно да трие върховете им един в друг.

Стрес

Безпокойството, невъзможността да се справят с напрежението и да преработят емоциите, натрупани през деня, са сочени като основна причина за нощното скърцане със зъби както при децата, така и при възрастните

Алергии и запушен нос

Някои лекари смятат, че скърцането със зъби в детска възраст може да е свързано с дихателни проблеми, причинени от алергии или от запушване на носа. Предполага се, че когато му е трудно да си поеме въздух през носа, детето несъзнателно стиска челюстите си, преди да вдиша през устата.

Чувствителност на зъбите

Бруксизмът може да се появи при изразена свръхчувствителност на зъбите към топло и студено.

Ниска кръвна захар

Като предпоставка за нощното скърцане със заби някои лекари считат и пониженото ниво на захар в кръвта (хипогликемия), свързано с понижена функция на надбъбречните жлези.

До какво може да доведе този проблем, ако не се лекува?

Установено е, че при скърцането със зъби натискът между двете челюсти е огромен – около 150 кг, което е 6 пъти повече, отколкото при дъвчене на храната. Този огромен натиск може да доведе до изтъркване на зъбите и до тяхното разрушаване. В тежки случа, скърцането и стискането на зъбите може да причини дори болки в челюстите, шията и главата.

Как се лекува скърцането със зъби?

Като единствен доказано ефективен метод за лечение на бруксизма лекарите препоръчват поставянето на специални шини по време на сън. Те са изработени от мек материал и предпазват зъбите от нараняване на повърхностите им. В същото време шините повишават т.нар. оклузална височина и променят тонуса на дъвкателните мускули, като така трайно решават проблема.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре