Сега четеш
Най-често срещаните дерматологични проблеми при децата

Най-често срещаните дерматологични проблеми при децата

Кои са те? Отговаря доц. д-р Жана Казанджиева, Катедра Дерматология и венерология, Медицински университет – София:

 

„Детските кожни болести са много, но все пак най-голям проблем са наследствените заболявания като вродената епидермолиза, атопичния дерматит и някои видове инфекции. И още:

Подсичане. Под т. нар. „подсичане“ може да се крият много и различни кожни заболявания – атопичен дерматит, себореен дерматит, контактна екзема, бактериална или гъбична инфекция. Моят съвет е бързо да се отиде на лекар. Така ще се постави правилната диагноза и кожните промени няма да се разпространят.

Обрив от претопляне. Баналният обрив от претопляне изчезва бързо, дори без лечение. Достатъчно е да предпазим бебето от по-нататъшно изпотяване и да го облечем в леки памучни дрехи. При по-тежките форми обикновено се назначават подходящи измивни средства, цинкови препарати, антисептици и антибактериални средства. В редки случаи се налага за кратко време да бъдат предписани локални кортикостероиди, които биха успокоили по-бързо възпалителния процес.

Атопичен дерматит. Атопичният дерматит е сериозно системно заболяване и изисква индивидуално лечение при всяко дете. Мога да дам само най-общи съвети: кортикостероидните кремове да се използват за кратко време; кожата непрекъснато да се поддържа с козметика, която укрепва кожната бариера; къпането да е кратко време и със специални синдети (синтетични измивни вещества, които са изключително щадящи към кожата); дрехите да са памучни и винаги да се изпират преди обличане, да се премахват етикетите им; да се използва непарфюмиран прах за пране, с неутрално pH; да се използват изкуствени овлажнители на въздуха; да се отстранят пухените играчки и меките килими.

Уртикария. При остро настъпила уртикария, обикновено причината е храна – морски дарове, шоколад, екзотични плодове. Проблем е хроничната уртикария, но за щастие тя не е толкова честа в детската възраст. При хронична уртикария са необходими редица изследвания, като на първо място трябва да бъде отхвърлено наличието на инфекции и паразити.“

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре