Сега четеш
Дневният сън е полезен както за малките, така и за големите

Дневният сън е полезен както за малките, така и за големите

Изследователи от Университета в Бъркли, Калифорния, са доказали, че дори и половин час дневен сън подобрява възприемането на информация. Дневният сън е полезен за всички, особено за тези, които се намират в процес на интензивно обучение. Става ясно, че това касае най-вече студентите и учениците. Но и тези, на които им се налага да усвояват нова информация вечер – ако сте родители на ученици, които са втора смяна, и вечер се нуждаят от вашата помощ J.

Учените са уверени, че дневният сън значително подобрява дейността на мозъка, освежава мислите и дава сили за по-нататъшен труд.

Изследването не е масово, но е достатъчно показателно. В него са участвали 40 здрави млади хора, приблизително на една и съща възраст, които са били разделени на две групи. Всички започвали да учат в следобедните часове. По време на обучението учените наблюдавали активността на хипокампуса (частта от мозъка, която отговоря за дълготрайната памет). Резултатите от наблюдението били очаквани. Хипокампусът практически работил еднакво при всички. На следващия етап от експеримента на едната група предложили да поспи половин час. Втората група бодърствала. На третия етап от експеримента двете групи започнали да се обучават в 18 часа. И се оказало, че хората, които имали възможност да поспат, показали по-висока активност и съобразителност. Ръководителят на изследването направил извода, че сънят действително дава възможност да си отпочине онази част от мозъка, която отговаря за съхранението на информацията и за по-нататъшното усвояване на нови знания.

Така че не се чудете… и вие, и детето имате нужда от мъничко сън следобед, за да продължите ободрени и освежени остатъка от деня J.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре