Сега четеш
Какво трябва да знаем за слуха

Какво трябва да знаем за слуха

Слухът на детето е важен елемент от неговото развитие. Откога, всъщност, чува бебето, през какви етапи на развитие преминава слухът, какви симптоми загатват за проблем, на каква възраст е добре да се направят профилактични прегледи… По тези и още важни въпроси, свързани със слуха, разговаряме с д-р Томова.

 

Още от утробата ли чува бебето?

Още от около 16-та гестационна седмица (г.с.) бебето започва да долавя определени звуци. В началото това са ударите от сърцето, звуците от перисталтиката на червата и от дишането на майката. В следващите седмици слухът все повече се развива и през 24-та г.с. бебето вече започва да обръща глава при силен шум. Звуците от околния свят, които бебето чува, са доста приглушени, защото те трябва да преодолеят околния въздух, слоевете на матката, амниотичния сак, околоплодната течност. Най-ясно бебето чува гласа на майката, защото той резонира в костите и околните тъкани. Това е причината непосредствено след раждането то да се успокоява от познатия глас и да спи необезпокоявано, докато си говорите около него.

И нещо любопитно, което не се знае – силните звуци могат да нарушат слуха на ембриона. Шумовете, на които се излага майката, са шумовете, на които е изложено и бебето. Затова на бъдещите майки се препоръчва да избягват места, където шумът надвишава 115 децибела. Такива са шумовете от излитащ самолет, сирените на линейките, звукът по време на концерт и др.

Как се развива слухът? През какви основни етапи преминава от 0 до 12 месеца?

Слухът е най-добре развитото сетиво при раждането. Въпреки това в ранното детство и особено през първите години от живота се сформират важни невронни връзки и затова стимулациите на слуха са също толкова важни, колкото и грижите за храненето и съня на малкото дете.

Непосредствено след раждането високочестотните звуци са тези, които привличат вниманието на бебето. То се успокоява от познати гласове и от звука на някои домакински електроуреди, а се стряска от силни внезапни звуци.

До три месеца детето слуша с интерес, когато му се говори и дори като че ли се опитва да отвърне.

На 4-месечна възраст се усмихва, когато чуе познат глас и се опитва да повтаря движението на устните. Започва да издава звуци.

На 6-7-месечна възраст започва да се ориентира за посоката, от която идват звуците и да разпознава по-тихи звуци.

На 9 месеца детето е научило значението на някои думи и реагира на въпроси или команди. В този период е важно възрастните около него да назовават предметите с истинските им имена. Детето започва да произнася срички, опитвайки се да ги свърже в думи.

На 1 година детето реагира на познати песни, като се опитва да ги възпроизведе.

Какви симптоми загатват за проблем със слуха?

Има признаци, които загатват за проблеми със слуха. Това са реакциите на бебето на различни шумове – дали се стряска при силен шум, дали се обръща по посока на шума, дали гука и реагира на познатите гласове. Тези особености първо се забелязват от родителите и наблюдаващия педиатър. Той би трябвало да бъде информиран, ако в рода има хора с глухота или някакво намаление на слуха.

Повод за притеснение има и ако в края на втория месец бебето не реагира на силни звуци. Обикновено при пляскане с ръце или пускане на прахосмукачка то се стряска, разплаква се, отваря и затваря очи. Индикация за проблем е, ако в 3-4-ия месец не обръща глава по посока на звука, ако на 6-7 месеца не реагира на звуци от телевизор/радио, а на 1 година не се обръща при споменаване на името му и не произнася поне няколко думи.

Родителите могат ли сами да проверят дали бебето чува или това може да бъде направено само от специалист?

Дали бебето реално чува може да бъде проверено само от специалист. Това може да стане още в първите дни след раждането с бързо и безболезнено изследване. Апаратът за отоакустични емисии дава възможност за рутинно изследване на слуха на бебетата от 48-ия час до навършване на 8-месечна възраст. Изследването отнема само няколко минути, като не е необходима анестезия или друга предварителна медикаментозна подготовка. Във външния слухов проход се поставя сензор с мек накрайник. Подава се звуков сигнал и апаратът отчита реакцията на вътрешното ухо. Скринингът чрез отоакустични емисии е подходящ за всички бебета, родени след 35 г.с. При недоносените резултатът често е негативен, без да има реално отклонение в слуха – причината за това е, че при тях нервната система е незряла и слуховият апарат все още се развива. Най-подходящо е изследването да се направи между 48-ия и 72-ия час, тъй като при раждането повечето бебета имат верникс (защитна субстанция, покриваща тялото) не само по кожата, но и в ушния канал. Тестът се извършва, след като бебето е изкъпано, а ушите – добре почистени.

Ако се установят отклонения, изследването се повтаря след месец. Ако и тогава резултатът е такъв, детето се насочва към изследване в болнична обстановка, при което се отчита електрическата активност на мозъка в отговор на звуково дразнене. При потвърждение на съмненията за пълна глухота се препоръчва да бъде направена кохлеарна имплантация още между 6-ия и 8-ия месец.

Кои са основните причини за увреда на слуха?

Причините за увреда на слуха могат да бъдат разделени на две големи групи: вродени и придобити.

При вродените причини нарушението на слуха е налично още преди раждането. Това се дължи най-често на генетични наследствени заболявания или усложнения по време на бременността и раждането. Някои инфекции (рубеола, сифилис), от които може да страда майката по време на бременността, могат да увредят сериозно слуха на развиващото се в нея бебе. Недостигът на кислород на плода по време на раждането или малко преди това също може да доведе до увреда на слуха. Тежката жълтеница в неонаталния период понякога също е причина за намаление на слуха. Опасен е и приемът на лекарства с доказан ототоксичен ефект – аминогликозиди, диуретици.

При родители с проблеми със слуха е много по-често раждането на дете със същите проблеми. Ако и двамата родители имат увреждане на слуха, шансът за раждане на дете с увреден слух е над 50%.

От придобитите най-честата причина за намаление на слуха е хроничната ушна инфекция – хроничен отит. Някои инфекциозни заболявания като шарка, заушка, менингит също могат да доведат до увреждане на слуха. Важно е детето да се пази от прекалено силни шумове, които могат да навредят на слуха му. От значение е навременното лечение на ушните инфекции и прилагането на правилните медикаменти, за да може процесът да бъде овладян рано и да не се стигне до усложнения.

Има ли национална програма за слухов скрининг на новороденото у нас?

В повечето големи акушер-гинекологични болници се извършва неонатален слухов скрининг. Това става в неонатологичните отделения към тях и се провежда в изпълнение на сключен договор с Министерство на здравеопазването. Финансиран е по „Национална програма за подобряване на майчиното и детското здраве 2014-2020”.

Кои са най-честите проблеми, свързани със слуха?

Проблемите, свързани със слуха, могат да бъдат разделени в три големи групи. Първата е тази на заболяванията на външното ухо – обикновено това са инфекции и лесно се повлияват от медикаментозна терапия. Втората група е тази на заболяванията на средното ухо – тук попадат различни възпаления, перфорации на тъпанчевата мембрана, отосклероза и др., които се повлияват от медикаментозно или оперативно лечение. Третата група е тази на заболяванията на вътрешното ухо – понякога те не се повлияват от медикаментозно лечение и се налага слухопротезиране или кохлеарна имплантация.

Могат ли родителите да стимулират слуха на детето?

Съществуват различни методи, които имат за цел да стимулират слуха на детето, наред с останалите сетива. Най-разпространеният от тях е методът Монтесори. Изразява се в игри, които насочват детето към различни видове звуци и то се стреми да определи откъде идват. Подходящи са за възрастта между 1 год. и 6 мес. и 6 години. Наред с игрите за разграничаване на звуците, има и такива, които го стимулират да оцени тишината, и други, които стимулират музикалния му слух.К

Какво показва статистиката

Едно на 3 500-40 000 новородени бебета страда от вродена глухота, а с различна степен нарушение на слуха са от 1 до 3 на 1000 деца. Това показва световната статистика, която е валидна и за България. Повече от половината случаи на увреда на слуха се падат на вродените причини. Според статистиката 70% от децата през първите две години от живота си страдат поне от едно остро възпаление на средното ухо. Общоприето е, че до 7-годишна възраст 97% от децата са боледували поне веднъж от остър отит.

Профилактичен преглед на слуха: кога?

При деца с нормални резултати от скрининговото изследване, проведено след раждането, е добре да се направи още един профилактичен преглед до навършване на 5-годишна възраст и един преди започване на училище. При често боледуващите от инфекции на горните дихателни пътища деца профилактичните прегледи трябва да бъдат веднъж годишно.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре