Сега четеш
Слънчевите лъчи – полезни или вредни?

Слънчевите лъчи – полезни или вредни?

Знаем, че слънцето е много важно за здравето на децата ни, но също така сме наясно, че крие и опасности. За да можем да се насладим на слънчевите лъчи без риск, е нужно да знаем основните правила. Кои са те и как да се възползваме максимално от ползите, които носи слънцето, като същевременно предпазим чувствителната детска кожа? По темата разговаряме с д-р Панайотова.

 

Как действат слънчевите лъчи? Какви са ползите и вредите от тях за малчуганите?

Несъмнено слънцето е много важно както за нашето здраве, така и за здравето на нашите деца. Слънчевите лъчи играят основна роля за синтеза на витамин D, който регулира метаболизма на калция в организма, а това е от значение за растежа и здравината на костите. Прекаленото излагане на слънце обаче крие риск от изгаряния, обезводняване, топлинен удар и алергии, особено при децата.

Какви правила трябва да спазваме като родители, за да предпазим детето от негативните влияния на слънчевите лъчи?

Кожата на бебетата и малките деца е изключително чувствителна към слънчевите лъчи. Трябва да се избере подходящ слънцезащитен продукт. Необходимо е също използване на шапка, тениски от естествена материя и светъл цвят, както и подходящи очила. Родителите не бива да забравят, че водата и пясъкът отразяват от 15 до 30% от слънчевите лъчи, тоест, детето няма как да бъде предпазено напълно на плажа, дори и да е под чадъра.  

Как да изберем правилният слънцезащитен продукт за детето и колко често да го нанасяме?

За предпочитане е да се избере слънцезащитен продукт, който предпазва едновременно от UVB- и UVA-лъчите. Желателно е да бъде с водоустойчива формула, която ще предпази детската кожа и във водата.

Нанасянето на слънцезащитния продукт трябва да става на всеки два часа, както и след къпане и подсушаване. Препоръчителното количество е 2 мг/см2 кожа.

При избора на плажна козметика трябва ли да се съобразяваме с фототипа?

При децата е важно да се използва детска фотозащита, защото тя е с различен състав от тази на възрастните и е съобразена с особеностите на детската кожа. Слънцезащитните продукти за деца са емулсии от тип вода/масло и съдържат минерални филтри, овлажняващи и подхранващи съставки.

Фототипът на кожата е генетично обусловен. Има шест фототипа кожа:

Фототип 1: Много бледа кожа, руса или червена коса, сини или светлозелени очи. Не придобива тен и изгаря лесно .

Фототип 2: Светла кожа, светла коса, сини или кафяви очи. Лесно добива загар и изгаря при продължително излагане на слънце.

Фототип 3: Светла кожа, кафява коса, кафяви или сини очи. Лесно добива загар.

Фототип 4: Матова кожа, тъмнокафява коса и кафяви очи.

Фототип 5: Тъмна кожа, черна коса и тъмни очи.

Фототип 6: Много тъмна кожа, тъмни очи и черна коса .

От каква възраст може да се прилагат слънцезащитни продукти?

Слънцезащитните продукти не са подходящи за бебета под 6-месечна възраст. Препоръчително е деца до 2-годишна възраст да не се излагат на слънце.

Кои са основните правила, за да бъде наистина слънцето полезно за децата?

За да предпазите детето, когато детето е навън, независимо от сезона, е необходимо откритите части – лице, ръчички и крачета, да се мажат с подходящ слънцезащитен продукт. За малките деца е препоръчително да се използват лосиони, защото се нанасят по-лесно. Нанасянето трябва да е поне 20-30 минути, преди излизане навън, за да може лосионът да попие добре в кожата.

Ако все пак детето изгори, какви стъпки трябва да предприемем?

Признаците и симптомите на слънчевото изгаряне се появяват в рамките на няколко часа след прекомерното излагане на слънце.Те са зачервяване на кожата, топлина, болка, сърбеж, главоболие, замаяност, чувство на отпадналост и поява на мехури. Ако бебето е под 1-годишна възраст и е получило слънчево изгаряне, дори то да изглежда незначително, задължително се консултирайте с лекар.к

След слънчево изгаряне…

  • Давайте на детето повече течности.
  • Хидратирайте кожата с овлажняващ лосион или гел от алое вера.
  • Накиснете мека кърпа в хладка вода и я поставяйте върху зоната на изгаряне няколко пъти на ден за 10-15 минути.
  • Ако детето ви изпитва болка, можете да му дадете детски парацетамол или ибупрофен.
  • Обличайте детето в памучни и широки дрехи, които няма да дразнят изгорялата кожа.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре