Сега четеш
Трите най-чести кожни летни проблема

Трите най-чести кожни летни проблема

Слънчевото изгаряне, подсичането и ухапването от насекоми са трите най-чести кожни проблема през лятото. Разбира се, те съвсем не са задължителни и може да бъдат избегнати, ако знаете как да предпазите детето. А ако пък все пак го сполетят, добре би било да сте информирани как да действате, за да може бързо и лесно да се справите с тях. Запознайте се с полезните съвети на д-р Кътева, които ще ви помогнат да се насладите на лятното слънце без притеснения и тревоги.

 

Проблем 1: Слънчево изгаряне

Какво представлява слънчевото изгаряне и доколко наистина е опасно?

Слънчевото облъчване в определени дози има благоприятно влияние върху кожата и организма – закаляващо, общоукрепващо, антирахитично. При предозиране обаче то предизвиква нежелани ефекти върху кожата –изгаряне, фотодерматит, стареене, злокачествени образувания. Виновник за това е енергията на лъчите – когато тя е прекомерна, попада в клетките на кожата, поглъща се от фоточувствителните молекули и активира определени процеси като увреждане на ядрото и нуклеиновите киселини, отделяне на свободни радикали и токсични вещества. Видимият резултат е възпаление на кожата, оток, поява на мехури и разраняване. За съжаление, всяко такова слънчево токсично въздействие оставя следа и клетките го „помнят“, а натрупването му през годините може да доведе в по-късна възраст до злокачествени промени в клетките.

При бебета и малките деца кожата е тънка и със слаба защита, в резултат на което изгаря много по-бързо, особено ако е по-светла. След престой на пряко силно слънце, тя се зачервява, подува, става на петна, дори може да се появят мехури и рани. Субективните оплаквания са парене, болка, а при тежките случаи – общо неразположение, втрисане, главоболие и повръщане.

Как да помогнем на детето със слънчево изгаряне?

Първо, детето веднага трябва да се прибере на сянка или в прохладна стая, да вземе душ или вана, да се постави за кратко компрес от студена вода на зачервеното място. След водната процедура, кожата трябва да се намаже с хидратиращ успокояващ емолиентен крем, пяна, емулсия. Добре действат препаратите на базата на пантенол и цинков оксид. При по-тежки случаи задължително трябва да се потърси помощ от дерматолог, който може да назначи общо лечение с антихистамини и кортикостероиден крем в зависимост от възрастта. Желателно е да се приемат достатъчно течности, а също така да се консумират повече плодове и зеленчуци с антиоксиданти и бетакаротен (червено и жълто оцветени) – моркови, тикви, червени чушки, домати.

Кои са основните правила, които родителите да спазват, за да не се стига до изгаряния? 

Бебета до 6 месеца не бива да се излагат на директно слънчево облъчване, а до 3 години е желателно детето да бъде само частично съблечено – по тениска и къси панталонки. Всички деца трябва да носят шапка с широка периферия и слънчеви очила. Излагането на слънце трябва да става постепенно, с увеличаване на минутите. В часовете от 11 до 16 ч. е желателно да се избягва излагането на пряка слънчева светлина. Кожата на детето трябва да бъде предпазена с фотозащитен крем за бебета или деца с висок фактор – 30-50 SPF. В никакъв случай не бива да се използват продукти за възрастни, а само такива, предназначени за деца – те са със специални формули, които не съдържат химични филтри и забранени консерванти. Продуктите трябва да се нанасят на всеки 2 часа престой навън, след всяко обилно изпотяване или излизане от водата, да не се пропускат специфичните зони като ушите, главата, гърба на ръцете и краката. Голяма част от фирмите за медицинска козметика предлагат и продукти за след слънце, които съдържат хидратиращи и успокояващи съставки.

Родителите не бива да забравят, че слънцето прониква и през облаците и че детето може да изгори и под чадъра от отразените от пясъка и водната повърхност лъчи. Силно се изгаря и при разходка с лодка, водно колело, игра във водата. Хубаво е, че вече се предлагат специални дрехи и бански костюми с висока степен на фотозащита, които предпазват децата и са незаменими за игра и престой във водата.

 

Проблем 2: Подсичане

Какво точно представлява подсичането и какви са симптомите?

Подсичането, или дерматитът от пелени, е често кожно заболяване при бебетата и децата до 2 години. Най-често се развива след 6-ия месец и представлява патологично състояние на кожата на детето, причинено от въздействието на физични, химични и микробни фактори при използването на пелените. В тази възраст кожата е тънка, нежна и бързо се уврежда. Най-честата причина за кожната увреда е повишената влажност и променената киселинност на кожата, причинени от дългия контакт с урина и изпражнения в пелената. Урината размеква роговия слой на кожата и увеличава пропускливостта му, мокрите пелени я протриват и разраняват, а амонякът и другите соли в урината допълнително влошават състоянието. Изпражненията пък съдържат дразнещи жлъчни соли и ензими, които увеличават пропускливостта на кожата и предизвикват алкално pH на повърхностния слой, което увеличава обрива. Изпражненията на кърмените бебета са с по-ниско pH поради което те по-рядко получават дерматит от пелени. Често началото е свързано с епизод на диарични изхождания – повече от три на ден.

Друг фактор за развитие на подсичането е инфекция с гъбички кандида, която се развива след 48-ия – 72-ия час от началото на дерматита. Обривът предизвиква парене, сърбеж, понякога и болка. Бебето става неспокойно, плачливо, сънят му е нарушен, всяко движение предизвиква триене на кожата.

През лятото съвсем нормално този проблем се среща по-често поради голямото запарване на бебешката кожа от пелените.

Какво да прави мама, ако бебето е с подсичане?

На първо място трябва да се ограничи времето на контакта на кожата на детето с пелената, за да може максимално да се подсуши. За целта се препоръчват по-честа смяна на пелените и поне 4-5 часа дневно оставяне на детето без пелени, с памучни гащички. Желателно е след контакт на кожата с урина и изпражнения, тя да се почиства веднага, да се използват бариерни и епителизиращи кремчета с цинков оксид, пантенол и др. Ако мерките не дадат резултат и подсичането се засили, трябва да се направи консултация с дерматолог, който да назначи походяща терапия.

Каква е профилактиката срещу този проблем?

Пелените трябва да са с подходящия размер, да се поставят свободно, без протриване, да бъдат със силно абсорбиращ вътрешен слой. След почистване с неутрални миещи средства, несъдържащи сапун, с pH 5.5, кожата трябва да се подсуши и да се нанесе бариерен крем или паста на цинкова основа, които допълнително да защитят кожата. Желателно е дрехите и бельото да бъдат памучни, за да може кожата да „диша” и за да се избегне оклузивният ефект на изкуствените материи.

 

Проблем 3: Ухапвания от насекоми

Ако детето е ухапано от комар, как да облекчим сърбежа?

Използват се препарати на базата на цинков оксид и специални гелчета, подходящи за този проблем при деца.

Коя е най-голямата опасност при ужилване от оса или пчела?

Опасността е от остра алергична реакция, което може да бъде животозастрашаващо състояние, което изисква веднага да се потърси помощ в здравно заведение. Ако детето вече е показало алергия към пчели и оси, редно би било родителите да бъдат обучени предварително как да окажат първа помощ. Специалистите, от които трябва да се потърси помощ в този случай, са личен лекар, педиатър, алерголог, токсиколог.

Как да действаме при ухапване от кърлеж?

Кърлежът трябва да се отстрани, колкото се може по-бързо, по възможност целият. Препоръчително е това да стане от обучено медицинско лице. Паразитът не бива да се размачква и разкъсва, а след отстраняването му трябва да се съхрани в подходящ контейнер, за да бъде направено изследване дали е заразен. Редно е да се проведе консултация с лекар, като в зависимост от резултата може да се назначи лечение или наблюдение на кожния участък, общото състояние и телесната температура в следващите 14 дни.

Как да разпознаем ухапването от бълха?

Ухапването от бълха протича с типичен кожен обрив, който представлява червено кръгло петно, леко надигнато, с централна тъмночервена точка или мехурче.

Как да предпазим детето от ухапвания от насекоми през лятото?

Прозорците на стаите, в които пребивава детето, трябва да бъдат обезопасени с мрежи. За престоя навън е необходимо да се използват отблъскващи защитни средства, т. нар. „репеленти“. Те могат да бъдат под формата на кремчета, спрейчета или лепенки, но трябва да са създадени специално за деца.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре