Сега четеш
Летните вируси

Летните вируси

Повишена температура, повръщане, диария… Ами сега? Дали малкото човече е настинало, или пък е пипнало някой от досадните летни вируси? Тъй като симптомите и при двете заболявания са сходни, отговор на този въпрос може да ви даде единствено специалистът по детски болести. И все пак има неща, които е хубаво да знаете предварително, за да бъдете по-спокойни в тази ситуация и да реагирате адекватно.

 

Кои са най-често срещаните летни вируси?

Най-често през лятото се срещат ентеровирусните инфекции, а към края на сезона зачестяват случаите на чревни инфекции, причинени от ротавируси. Нерядко се срещат и чревни инфекции от бактериален причинител. В този период най-слабо се проявяват вирусните инфекции на дихателната система.

Как да разберем дали става дума за обикновена настинка или за вирусна инфекция?

Това е възможно само при консултация с личния лекар или със специалист по детски болести. Освен прегледа обикновено се назначават и допълнителни параклинични изследвания – кръвна картина, маркери за възпаление, микробиологични проби.

Какви са симптомите?

Чревните инфекции почти винаги са придружени от повръщане, безапетитие, температура и диарични изпражнения.

Виж още

Как протича заболяването?

Ентероколитите – най-честите летни инфекции, независимо дали са с вирусен, или бактериален характер, протичат с повръщане или диария. Специфично при тях е, че много бързо могат да причинят тежка дехидратация на организма, затова в случай на такова заболяване родителите трябва веднага да потърсят компетентна лекарска помощ. Самолечението може да има тежки последици за здравето на техните деца.

Коя е най-добрата хранителна диета в тези случаи?

При малките кърмачета до 6 месеца е препоръчително да останат само на кърма. В случай че детето е на адаптирано мляко, желателно е да се избере специална диетична формула.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре