Сега четеш
Супите: полезни и вкусни

Супите: полезни и вкусни

Чрез супите детето постепенно привиква към вкуса на храната на възрастните. Супите засилват апетита и балансират стомашния сок, придават усещане за ситост и спомагат за поддържането на нивото на водата в организма. Защо е важно супите да присъстват в детското меню, разговаряме с Иван Грудев.

 

Защо супите са полезни?

Супите заемат челно място в класациите за най-полезни и лесни за усвояване храни, оказват положително влияние на нашето здраве. Включваме ги в почти всички менюта – както в обикновените, така и в диетичните. Те имат добри вкусови качества и осигуряват по-пълно усвояване на храната. Дават по-бързо чувство за ситост и имат затоплящо действие за организма. Те са по-лесно смилаеми и съдържат много фибри, които са в полза на перисталтиката и доброто храносмилане. Смята се, че супата облекчава настинките. Супата е богата на витамини и минерали, защото съставките на продуктите вследствие на варенето се запазват в приемлива за организма форма и се усвояват с предимство още в устната кухина. В сравнение с останалите ястия нямат голяма хранителна стойност и калоричност. Супите са ястия, наситени с аромати и вкусове, които възбуждат апетита и подготвят храносмилателния тракт за следващото ястие.

Според много диетолози супата е чудесна закуска за децата. Има ли значение кога ще предложим на детето супа – на закуска, на обяд или на вечеря?

И трите варианта са приемливи – може да предложим на детето супа и за закуска, и за обяд, и за вечеря. Не е от значение в кое хранене от деня ще я предложим, но е важно супата да присъства поне веднъж в дневното хранене на детето, като е препоръчително да се редуват дните със зеленчукови и месни супи.

Ако все пак детето отказва да яде супа, трябва ли да настояваме?

В редки случаи има хлапета, които не желаят да хапват супа. В тези случаи е добре родителите да настояват и да стимулират по интересен начин консумацията – например, ако към крем супата добавят крутони и леко се заиграят с тях, това най-вероятно ще стимулира интереса на детето и към супата.  Важно е родителите да не се отказват и да търсят начини, по които да накарат децата да хапват и супа.

Само супата ли може да отговори на нуждите на организма от топла и течна храна?

Не, но е един бърз и лесен начин за набавяне на важни хранителни вещества и затопляне на организма. Когато супата е топла, не е необходимо голямо количество енергия от детското тяло, за да бъдат разградени съставките й. Тя бива усвоена с разход на по-малко енергия понеже вследствие на варенето веществата са готови за по-лесно приемане.

Виж още

Има ли правила за приготвянето на вкусна супа?

Да! За една вкусна супа освен хубави продукти е важен и начинът на приготвяне. Има много видове супи, като основно се разделят на студени и топли, а топлите, от своя страна, на бистри и небистри. Продуктите задължително трябва да са добре сварени във водата при приготвянето им, когато става въпрос за топлите супи. Важно условие за една вкусно приготвена супа е и използването на бульона при направата й.

две идеи за вкусна супа вижте ТУК

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
1
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре