Сега четеш
Сънят = здраве и щастие

Сънят = здраве и щастие

При хората, които редовно получават между 7 и 9 часа сън, се виждат значително по-ниски нива на затлъстяване, инфекции, депресия, диабет, възпаления, хипертония, сърдечни заболявания, инсулт. При тях освен това се отчитат по-голямо удовлетворение от сексуалния живот и по-добро представяне в работата в сравнение с хората, които обикновено спят по-малко от 7 часа на нощ. Няма съмнение, че сънят е съществена част от здравословния и щастлив начин на живот. Но всичко това се променя, когато имате бебе, нали? По темата разговаряме с Анелия Лазарова.

 

Трябва ли родителите да се подготвят за безсънни нощи, щом имат бебе?

За мен това е най-проблемният мит за родителството, на който трябва да бъде сложен край.

Факт е, че вашето бебе се нуждае от сън дори повече от вас. Тези малки телца може да изглеждат като бездействащи, когато спят, но всъщност работата, която се извършва по време на спането, е огромна. Секретират се хормоните на растежа, за да помогнат на бебето да наддаде на тегло и височина, произвеждат се антитела и цитокини, които се борят с инфекциите. Всички видове чудотворни, сложни системи работят, за да поставят основите на растежа и развитието на вашето бебе и те ще продължават да го правят и през юношеството, при условие че им се предостави възможност.

И така, всичко, което се изисква от вашето бебе, е да затвори очите си и да спи. В работата си съм се срещала с много нови родители, на които са им казвали, че бебетата просто не спят добре и че трябва да очакват мъничетата да ги събуждат по 7-8 пъти на нощ. За мен това е не просто грешно, но и вредно. Ако родителите започнат да приемат проблемите със съня на бебето си като нещо нормално и естествено, това ще им попречи да се справят с проблема  и няма да се отрази добре на никой в семейството. И в случая не става дума за егоизъм и за това, че някой иска да спи до късно… Просто и родителите, и бебето се нуждаят от адекватно количество сън.

Нормално ли е бебето да не иска да спи?

Ако бебето се събужда 7-8 пъти на нощ и плаче, докато не влезете в стаята и не започнете да го люшкате, за да заспи, това не е майчинството такова, каквото трябва да бъде. Това означава, че бебето има проблем със съня, а това пък на свой ред пречи на естественото му развитие. Проблемът със съня не се различава от ушна инфекция или жълтеница. Това е здравословен проблем и за него има решение. Така че всеки, който ви каже да се усмихвате и да се примирите с това за следващите шест години, ви предлага ужасен съвет.

Не приемайте идеята, че сънят е лукс, без който ще трябва да се научите да живеете за няколко години. Ако бебето ви не спи, обърнете внимание на проблема. Това не е егоистично и не е нереалистично, а нещо необходимо с безброй ползи и за родителите, и за детето.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре