Сега четеш
Тайландски масаж за деца

Тайландски масаж за деца

Колкото и да ни се струва, че децата са неуморни, те също изпитват изтощение, стрес, напрежение… А тайландският масаж се грижи за общото благополучие на човека – както за тялото, така и за ума. Има ли разлика обаче, когато се масажира дете? За особеностите и ползите на тай масажа при деца разговаряме с Доротея Маринова, тай терапевт в Ш-ш-ш! – Шипка.

 

Какво е характерно за тай масажа?

Тайландският масаж е с хилядолетна традиция. В самото начало е бил практикуван в храмовете от будистките монаси, като знанието за него се е разпространявало устно. Определени са десет основни енергийни канала „Sen-Sib”, върху които се прилага натиск с различна интензивност по цялото тяло. В зависимост от нуждата и позицията, терапевтът може да извършва натиск с длани, палци, ходила, колене, лакти. Масажът се различава до голяма степен от другите техники и по това, че се изпълнява предимно през дрехи, докато масажираният е комфортно разположен върху специален матрак на пода.

Какви са ползите от тай масажа за детето?

Помага за премахване на умората и телесното напрежение на детето, повишава физическата подготовка и издръжливостта на тялото. Укрепва мускулите и ставите, увеличава гъвкавостта на тялото, повлиява нормализирането на функцията на вътрешните органи, подобрява стойката, спомага за поддържане на подходящото ниво на фокус. Известен е още като „пасивна йога” и „медитация в движение“. Поради балансирането на дъха и позите, в които е поставено тялото, масажът успокоява ума, с което се подобрява общото благополучие. През времето, когато детето постепенно се учи да координира движенията си, масажът има много положителен ефект върху тялото му, разбира се, това касае най-малките.

Има ли състояния, при които особено се препоръчва този масаж за деца?

При хиперактивни деца, при състояния на тревожност, липса на концентрация и дефицит на внимание, както и при инертност, ниска самооценка и депресия. Редовният масаж повлиява много добре болките в гърба и кръста, предизвикани от неправилна стойка при ежедневното носене на тежки раници и дългото седене на чина. Масажът е полезен и в периода на изпити или тестове в края на срока, тъй като поддържа нивото на концентрация. Тайландският масаж дава добри резултати и като терапия на деца с аутизъм.

Каква периодичност се препоръчва?

Редовното прилагане на тай терапията, поне веднъж седмично, поддържа добро физическо състояние на детето и добър имунитет!

Как протича тай масажа за деца?

Тай масажът за по-малките деца се прави върху масажна маса с включени специално подбрани базови масла. При по-големите работим върху матрак на пода, който позволява повече разтягане и усукване, полезни за сковаността при мускулите и ставите. При тях също е възможно използването на масла. В допълнение имаме подходящи аромати, които се дифузират по време на масажа за по-голям комфорт и отпускане. Разбира се, всичко се случва в атмосфера с приятна музика.

Има ли разлика при масажиране на дете и на възрастен?

Масажът при децата се прилага с много по-малка интензивност на натиска. Времетраенето на една процедура продължава максимум 40 минути, докато при възрастните тя може да продължи и час и половина.

От каква възраст се препоръчва тай масаж за децата?

Тайландският масаж се препоръчва както за най-малките деца, така и за децата и младежите в училищна възраст. Класическият тайландски масаж е препоръчителен за деца над 12 години. Релаксиращ масаж с използването на натурално масло е подходящ за по-малки деца. Разбира се, всяко дете е с различна физиология и развитие, което е съобразено при срещите ни и съответно всяка терапия е много индивидуална.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре