Сега четеш
Вода, сок, чай…?!

Вода, сок, чай…?!

Предлагаме ви да се запознаете с полезните напитки за детето, които с повишаването на температурите ще се превърнат в неизменна част от все по-дългите разходки. По темата поканихме д-р Гайдурков, който даде ценни съвети какво е най-добре да предложим на детето за пиене. Консултирахме се с него и как да действаме, ако детето отказва да пие вода, защо е хубаво да заменим газираните напитки и сокове с прясно изцедени зеленчукови и плодови фрешове, всеки чай ли е полезен за детето…

 

Защо водата е жизненоважна за всеки?

Както е известно, нашата синя планета Земя е покрита с над 70% вода. Неслучайно човешкото тяло преповтаря този основен модел на природата и също се състои от над 70% вода. На практика всички жизнени процеси в нашия организъм протичат във водна среда. Съвсем естествено е тогава ние да се нуждаем от постоянен и качествен неин източник, който да задоволява тези физиологични потребности. По този въпрос дотук всички са единодушни. Но оттук нататък отговорите по отношение на това какви точно течности да се приемат, в какво количество и кога, могат да бъдат различни.

По колко вода трябва да пие детето?

За наше голямо щастие физиологичните процеси в тялото, включително и на малкия човек, са генетично определени и точно тези наследствени програми, с които се раждаме и развиваме, най-точно и по най-фин начин определят по колко вода трябва да пием. Логично е, че за едно толкова важно и първостепенно нещо, от което пряко зависи животът ни, каквото е водата, природата е вложила прецизен и безкомпромисен механизъм на контрол. Аз лично не съм привърженик на практиката, че трябва да насилваме детето да пие вода, когато то не е жадно, единствено на база на недоказаната теоретична презумпция, че организмът бил вече отдавна обезводнен, преди да е подал сигнала за жажда. Това по-скоро е израз на загуба на вяра в себе си и в природата, част от която е и нашето тяло. Дехидратация, всъщност, е възможна само при патологични състояния. Нека не забравяме и опасността от обратния феномен – хиперхидратация, т.е. изкуствено свръховодняване. Това състояние се наблюдава при безогледен прием на големи количества вода, особено при изпотяване, например при маратонци, и в някои случаи може да протече с развитието на мозъчен оток и дори смърт.

Ако детето е болно (с висока температура, разстройство), знаем, че не бива да го насилваме да се храни, но приемът на вода е от особено значение. Защо?

Необходимостта от подаване на вода при остро заболяване е в пряка зависимост от начина на хранене на детето. Ако децата се хранят така, че в дневното им меню, от една страна, е застъпен богат спектър от сурови плодове, зеленчуци и други естествени храни, а от друга – отсъстват технологично преработени продукти, тогава боледуването ще е рядкост, а когато се случи, ще протича в съвсем лека форма. Необходимостта от повече течности произхожда най-вече от наличието на неестествено концентриращи кръвната плазма и клетъчния субстрат изкуствени храни. Също така, ако си припомним малко биохимия, ще се сетим, че при остри заболявания детският организъм, както и всеки друг, сам синтезира метаболитна вода от разграждането главно на мазнини и по този начин предотвратява дехидратацията. Най-доброто, което можем да направим, за да предпазим детето от евентуално обезводняване, е да му предложим сурови, сочни плодове и зеленчуци или прясно изцедени сокове и смутита от тях.

А какво да правим, ако детето не иска да пие вода…

Детският организъм е перфектна система с изключително фини контролни механизми. Ако детето отказва да пие вода, то със сигурност неговото тяло не се нуждае от това. Ако все пак се страхуваме от хипотетична дехидратация, можем да предложим най-добрата форма на естествено структурирана, жива вода – прясно изцеден зеленчуков или плодов сок.

Полезно ли е прясното мляко? От каква възраст може да се предложи?

Генетично всеки бозайник е програмиран да приема мляко единствено от своя биологичен вид и то само в периода на кърмене. Всяко междувидово смешение за природата е перверзия и тя се стреми да я елиминира. Резултат от този естествен отбор и биологичен процес на отстраняване на грешки в системата са и множеството отключвани от млякото и млечните продукти заболявания. Връзката между най-тежките и масови автоимунни заболявания и млякото днес е категорична и доказана. Разбира се, като за всяко друго нещо, и тук важи основната максима – отровата зависи от дозата. Прясното животинско мляко е нежелателно, особено под едногодишна възраст – тъй като чревната лигавица все още не е достатъчно зряла, в кръвообръщението могат да попаднат цели, най-често казеинови молекули и да предизвикат имунна реакция с развитие на алергии, детски диабет и други тежки системни заболявания. Моята препоръка е да се ползват само ферментирали млечни продукти (кисело мляко и сирене) и то след едногодишна възраст и в ограничени количества – средно до 1 кофичка кисело мляко и 150 г сирене седмично. 

Като че ли всички деца обичат сокчета. Какво е нужно да знаем за тях?

Категорично трябва да бъдат въвеждани след шестия месец. Но преди да свикнем децата на сокчета, по-добре би било да им предложим плодове и зеленчуци във вид на пюрета и смутита. Така в храната на детето ще участва цялостната тъкан с необходимите баластни вещества. Много важно е при приготвянето на пюрета и смутита да не ги разреждаме с вода, а с прясно изцеден зеленчуков сок – от морков, краставица, селъри (стъблена целина).

По отношение на соковете за предпочитане са зеленчуковите и най-вече сокът от моркови. Не бива да забравяме и зеленолистните, които можем да добавяме към другите зеленчукови сокове. В началото трябва да се спазва правилото всяка нова храна да се предлага в няколко чаени лъжички, като постепенно количеството се увеличава. Плодовите сокове са на втори план поради малко по-високия си гликемичен индекс. Това могат да бъдат прясно изцедени фрешове от ананас, мандарина, портокал.

Защо газираните напитки са толкова привлекателни за децата?

Предпочитанието към изкуствени, технологично преработени продукти е резултат само от неподходящо възпитание. Вкусовите предпочитания се възпитават така, както и всички други навици. Тъй като в началото бебето пази инстинктите си, няма нищо по-лесно от това да го научите да консумира естествена храна. Единственото нещо, което трябва да правите, е да я консумирате и вие и да му предлагате това, с което се храните. Родителският модел е много по-силен и базово формиращ, в сравнение с по-късните училищни навици.

Коварното при газираните напитки е, че подвеждат инстинкта. Тъй като глюкозата е основният енергиен източник на клетките на тялото, организмът лесно може да създаде зависимост към повишеното съдържание на захар, каквото имат газираните напитки. Механизмът е сходен с този на привикването към морфин например – нашите ендорфинови рецептори свикват и вече търсят високата доза на наркотичното вещество. Освен това в много газирани напитки съвсем откровено се съдържат стимулиращи субстанции като кофеин и др. Вредата от консумацията им най-вече е, че отключват т. нар. метаболитен синдром – най-масовият и сериозен здравен проблем на съвременността, свързан с високо кръвно налягане, диабет втори тип, затлъстяване, нарушен мастен профил. От своя страна, увреждайки организма в неговите основи, той осигурява преддверие и към всички други заболявания.

А що се касае до чайовете – те от полезните напитки ли са?

Битува популярното, но дълбоко погрешно мнение, че ако нещо е билка, то е безвредно. Спекулира се и с понятието „натурално“. Така например зелената мухоморка е стопроцентово натурална, но е смъртоносна! В този смисъл растенията, които ползваме, за да приготвим чай на детето, трябва да бъдат строго прецизирани. Бих казал обаче, че те не са най-важното нещо, от което се нуждае болното дете. Неслучайно детето отхвърля повечето от предлаганите му билкови отвари. Най-мощната „билка“ е самият детски организъм. Защитните сили при заболяване автоматично се активират, като за целта „вътрешният лекар“ диктува на детето да спре храната, за да започне ефективен процес на елиминиране на отпадъчни вещества чрез изпотяване, отделяне на секрети, понякога диария или повръщане. Единственото, което трябва да направим, е да подпомогнем този процес. Оставете детето само да диктува лекарството си и да приема в този период само пресни плодове и зеленчуци или течности, в ограничено количество. За чай ползвайте трапезни билки, които са естествени антисептици като джоджен, копър, мащерка, босилек, джинджифил, чимен, цейлонска канела, истинска ванилия, карамфил, куркума, лайка, по възможност неподсладени или с 1-2 предварително накиснати, обелени и пасирани в тях фурми.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре