Сега четеш
Как да измерим температурата правилно

Как да измерим температурата правилно

Едва ли има родител, който може да остане спокоен, ако детето му е с висока температура, макар да знае, че тя не е болест, а симптом на заболяване. Как да премерим температурата на малкото дете правилно, какъв термометър да ползваме и как да разчитаме показанията, попитахме д-р Маркова.

 

Как да измерим правилно температурата?

Методите и съответно видовете термометри за измерване на телесна температура се различават в зависимост от мястото на измерване. Най-конвенционалните методи са в ректума, в ушния канал, под мишницата, в устната кухина (не  много разпространен метод в България) и на челото.

Какви са видовете термометри?

 • Цифров/дигитален термометър

Стандартните дигитални термометри работят точно като старомодните стъклени живачни и спиртни термометри, но са по-безопасни и по-точни. Може да се използват орално, ректално или под мишницата.

Дигиталните термометри са подходящи за измерване на температурата на всички – от новородени до възрастни. Те са доста гъвкави и могат да се използват за измерване и по трите посочени начина. Цифровите термометри са лесни за използване, но понякога могат да отнемат минута или повече, за да покажат резултат. Ако сте с ограничен бюджет, обикновените цифрови термометри са най-достъпният вариант.

Когато измерваме температурата в устата, трябва да изчакаме поне 15 минути след хранене или пиене, тъй като температурата на това, което детето е консумирало, може да повлияе отчитането. При мерене устата на детето трябва да бъде затворена през цялото време – метод, който не е приложим при всички деца.

 • Термометър за уши

Термометрите за уши използват инфрачервен лъч за измерване на температурата само в ушния канал. Те обикновено дават бърз резултат. При тесен ушен канал или при натрупване на ушна кал обаче, могат да доведат до неправилно отчитане на температурата. Тези термометри не са подходящи за бебета на възраст под шест месеца!

 •  Термометър за чело

Този вид термометри се поставят върху челото и по този начин измерват температурата. Дават бързи резултати. Проучванията показват, че термометрите за чело дават точно толкова добри показания, както и ректалните термометри при децата, но тази процедура е много по-приятна за всички участници.

Този вид термометрите са значително по-скъпи от обикновените дигитални термометри. 

Необходимо е челото да е сухо, да няма кичури коса, термометърът да е поставен правилно, съгласно инструкциите към него.

 • Безконтактен термометър

Безконтактните термометри използват същата инфрачервена технология като термометрите за уши, но не изискват никакъв контакт, което ги прави идеални за трудни пациенти.

Някои безконтактни термометри връщат резултатите за една секунда. Безконтактните термометри могат да бъдат доста сложни за използване и са по-скъпи от другите видове.

Какъв термометър да изберем?

Ето какво е добре да имате предвид, избирайки термометър.

Най-бързите термометри могат да дадат резултати само за секунда или две, докато по-бавните модели могат да отнемат повече от 90 секунди. Когато става дума за бебета или малки деца обаче, колкото по-бързо, толкова по-добре.

Лесна употреба

Ако искате термометър, който да е изключително лесен за използване, обикновеният дигитален термометър е най-добрият избор. Повечето хора са използвали стъклени термометри в някакъв момент и те работят почти еднакво. Единствените разлики са включване/изключване и цифров дисплей.

Важно е термометърът, който изберете, да е удобен и комфортен за използване. Ако детето ви има предишен лош опит със студен или остър термометър, следващия път, когато искате да измерите температурата му, може да се противопостави. Но има дигитални термометри с функции като меки, гъвкави, силиконови краища, създадени, за да спестят неудобствата за детето.

Безконтактните термометри не предизвикват никакъв дискомфорт, тъй като те дори не трябва да докосват кожата, за да получат отчитане.

Вече са налични и термометри, които се залепят на тялото на детето и отчитането е чрез bluetooth на телефона, което ви дава непрекъсната информация за температурното състояние на вашето дете.

Не забравяйте, че данните от термометрите-биберон или под форма на лента за челото са само ориентировъчни!

Ако мерим с два различни термометъра и те дават различни показатели, как да се ориентираме каква е температурата?

При всички термометри е необходимо първо да се провери дали уредът е изправен, тоест дали батерията не се е поизхабила. Ако двата термометъра дават различни стойности, може да се измери температурата на здрав възрастен и да се съобрази разликата в стойностите.

Колко често да мерим температурата на болното дете?

Дете с треска се нуждае от контрол на температурата:

 • на всеки 6 часа, освен ако не се прилагат антипиретични (температуропонижаващи) средства;
 • на всеки 4 часа при ефективната им употреба;
 • на всеки 2 часа, ако е неефективно използването им.

При дете с нормална температура, но с остро заболяване, измервайте на всеки 12 часа и най-вече вечер.

При здраво дете с риск от остро заболяване при контакт или преди ваксинация, измервайте температурата веднъж на ден.

Коя температура се смята за висока при децата?

За треска или наличие на температура се смята, когато температурата на детето е на едно от следните нива:

 • измерена  орално (в устата): 37.8°C;
 • измерена ректално (в ануса, накрайникът на термометъра се вкарва до 2 см!): 38°C;
 • измерена аксиларно (под мишницата): 37.2°C.

Температура 38°C при бебе под 3 месеца се смята за висока температура и налага консултация с лекар. При по-големи деца за висока температура се счита тази над 38.5°C.

Кое е най-важното, което трябва да знае всеки родител, ако термометърът покаже повишена температура?

Всяко повишение на температурата е симптом или знак, че организмът се бори с болест или с някаква инфекция. Температурата стимулира защитните сили на организма, изпращайки бели кръвни клетки и други „бойци“ – клетки за борба и унищожаване на причината за инфекция.

Родителите трябва да знаят, че температурата е приятел, а не враг, и не трябва да се стремят непременно да се борят с нея. Целта ни е да подобрим комфорта на детето, което има температура, докато организмът му се бори с проблема.

Кога трябва задължително да потърсим консултация с лекар?

 • Ако вашето дете е на 3 месеца или по-малко и има температура от 38°C или по-висока. Потърсете медицинска помощ веднага. Треската при малко бебе може да бъде знак за опасна инфекция;
 • Вашето дете е на всяка възраст и има многократни температури над 40°C;
 • Вашето дете е по-малко от 2 години и има температура над 38°C, която продължава повече от 1 ден;
 • Вашето дете е на 2 или повече години и има температура от 38°C, която продължава повече от 3 дни;
 • Вашето бебе е отпуснато или плаче и не може да бъде успокоено.

Когато детето е с температура:

 • Облечете детето с леки дрехи! Излишното облекло ще задържи топлината на тялото и ще доведе до допълнително повишаване на температурата;
 • Насърчете детето да пие много течности – вода, сокове или чай;
 • Обтрийте детето с по-хладка вода – около 2 градуса по-ниска от температурата му! Не ползвайте студени компреси или лед!;
 • Не обтривайте с алкохол или оцет;
 • Дайте на детето си лекарства против треска, като ацетаминофен или ибупрофен;
 • Не давайте аспирин – той е свързан със сериозно, потенциално фатално заболяване, наречено Reye синдром.

Кога да тестваме детето за коронавирус?

Детето следва да се тества за коронавирус в следните три случая:

 • Ако освен температура, са налични и други симптоми, характерни за коронавирусна инфекция като кашлица, затруднено дишане, загуба на вкус и обоняние.
 • При контакт на детето с болен или носител на коронавирус.
 • По преценка на лекуващия лекар или по желание на родителите.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре