Сега четеш
10 весели игри на открито за малки и големи

10 весели игри на открито за малки и големи

Лятото безспорно е любимият сезон на децата. И как иначе? Времето е топло, а дните са дълги, което, казано простичко, значи едно-единствено нещо – повече време за игри! Ето защо ви предлагаме да си припомните някои от най-забавните и поулярни игри на открито за малки и големи.

 

Сляпа баба

Брой участници: минимум 3

Възраст на участниците: над 3 години

Правила: Избира се едно дете, което да бъде Сляпа баба, и му се завързват очите с шал или кърпа. Останалите участници започват да обикалят около него и да го дразнят с викове, докато то се опитва да хване някой от тях и да го задържи. В по-лесния вариант на играта в този момент тя свършва и започва наново, като заловеният става новата Сляпа баба. В усложнения вариант Сляпата баба трябва да познае по дрехите и по физиката кой от играчите е заловила и ако сгреши, продължава да бъде Сляпа баба и в следващата игра.

 

Морето се вълнува

Брой участници: минимум 3

Възраст на участниците: над 4 години

Правила: Чрез жребий се избира водещ. Той застава пред другите участници и казва на глас: „Морето се вълнува – раз, морето се вълнува – два, морето се вълнува – три, в морска фигура замръзни!”. В този момент всички играчи са длъжни да замръзнат в позата, в която са. Водещият започва да обикаля около тях и да ги наблюдава. Първият, който мръдне, изгаря. Играта продължава, докато остане само един от играчите – последният останал, без да помръдне, печели играта. По време на играта се забранява подпирането на дървета, пейки или други предмети. Водещият няма право да докосва играчите и да ги разсмива.

 

Замръзванка

Брой участници: минимум 3

Възраст на участниците: над 4 години

Правила: Едно от децата играе ролята на леден човек и гони останалите участници. Когато докосне някое от дечицата, което не е успяло да клекне, то замръзва на място. Леденият човек пази „жертвата“ си, като същевременно се опитва да докосне и замрази и други. Останалите играчи пък се опитват да размразят замръзналото дете, като го докоснат. Когато леденият човек успее да замрази 3 деца, той става обикновен играч, а първият, който е бил замразен, става леден човек и започва да гони останалите.

 

Едно, две, три – морето още спи!

Брой участници: минимум 3

Възраст на участниците: над 4 години

Правила: Избира се едно дете, което застава с гръб към другите деца и казва: „Едно, две, три – морето още спи!”, след което веднага се обръща. През това време останалите участници, които предварително са се разпръснали на около 10-15 метра от броящото дете, се придвижват с бързи крачки към него. Те трябва да спрат на място, преди то да се е обърнало. Ако водачът види някой от участниците да мърда, го посочва и този играч отпада от играта. Всичко започва отново, докато някой от участниците не успее да се приближи и да докосне в гръб водача. Той става победител в играта и следващият водач.

 

Рибари и рибки

Брой участници: минимум 3

Възраст на участниците: над 4 години

Правила: Двама играчи са в ролята на „мрежата на рибарите“. Те трябва да са хванати за ръце и да гонят останалите, които са „рибките“. Когато някоя „рибка” бъде хваната, тя се присъединява към мрежата, като се хваща за рибарите. Играта продължава, докато остане само една рибка. Рибката, която е останала, печели играта.

 

Пиян морков

Брой участници: минимум 3

Възраст на участниците: над 4 години

Правила: Избира се един участник, който ще бъде в ролята на Пиян морков. Той застава на едно място, а другите двама играчи застават от двете му страни, на разстояние от него и започват да си подават топката. Целта на моркова е да хване топката, ако успее –този, който я е хвърлил, става „пиян морков“. Ако участниците са повече от трима, има два варианта – да има повече от един морков или пък повече от двама, които да си подават топка.

 

Ма-га-ре

Брой участници: минимум 5

Възраст на участниците: над 6 години

Правила: Участниците образуват неголям кръг и започват да играят на волейбол с подходяща за целта топка. Играчът от кръга, който направи грешка – лошо подаване или поемане на топката, се наказва, като приема първата сричка на думата „магаре“. При всяка своя несръчност сгрешилият прибавя нова сричка и след 3 грешки се „сдобива“ с цялата дума, тоест става „магаре“ и отпада от играта. Преди да напусне, трябва да се провикне силно три пъти „Аз съм магаре“. Победител е този, който остане до края.

 

Кральо-портальо, отвори порти

Брой участници: минимум 6

Възраст на участниците: над 5 години

Правила: Двама от участниците застават един срещу друг с ръце, вдигнати нагоре и напред, с допрени длани, и образуват „порта”. През нея последователно един след друг преминават останалите участници, подредени в колона, като всички заедно пеят песничката: „Кральо-портальо, отвори порти, че ще замине кралят на война! Отворете, затворете, само един оставете!“ В края на песента двамата участници, които оформят “портала”, спускат ръцете си и затварят в тях едно от децата, като го питат коя от предварително намислените думи избира – например „ябълка” или „круша”. Избирайки една от тях, „заловеното“ дете се определя към единия от двамата играчи. Това се повтаря, докато през портата минат всички участници, които, след като изберат една от двете думи, застават от двете страни на пазителите на портала. Двете групи участници се подреждат в две колони, една срещу друга, и се залавят през кръста. Първите от всяка група се хващат за ръце и започват да се теглят. Така се определя и коя „войска“ е по-силна.

 

Картоф

Брой участници: минимум 5

Възраст на участниците: над 5 години

Правила: Всички деца се нареждат в кръг и започват да си подават топката. Който я изпусне, кляка в центъра на кръга. Другите продължават да играят, но освен да си подават топката може и да целят детето в центъра. Ако то обаче успее да хване топката, излиза от кръга, а в него влиза другото дете. Когато останат само двама играчи, а всички други са в центъра, те не бива да пропуснат да уцелят. Който от двамата изпусне топката или не уцели, влиза в кръга. Победител е този, който остане последен.

 

Царю честити, колко ти е часът?

Брой участници: минимум 3

Възраст на участниците: над 4 години

Правила: Едно от децата се избира за цар. Останалите участници, всяко дете едно по едно, го питат: „Царю честити, колко ти е часът?“ А царят отговаря: „Една заешка стъпка.“ Или: „Една великанска“, или: „Две миши“ (може да се измислят и други стъпки). И детето се придвижва с такава стъпка, каквато му е казал царят. Печели този, който пръв стигне до царя.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре