Сега четеш
Как да окажем първа помощ при ухапване от кърлеж

Как да окажем първа помощ при ухапване от кърлеж

Кърлеж!!! Тази дума така се е впила в съзнанието ни, че често сме склонни да забраним на децата да се радват с пълна сила на даровете на природата – да се повъргалят безгрижно в тревата, да си наберат букетче с полски цветя, да погалят някое сладко игриво животинче… Да, страховете ни са напълно оправдани, защото всички знаем за опасностите, които крият малките гадинки. Въпреки предпазните мерки, които взимаме, и въпреки че през последните години тревните площи в градовете се обработват доста активно, рискът детето ни да бъде ухапано от кърлеж реално съществува.

Как да окажем първа помощ, ако хлапето е ухапано от кърлеж, какви са възможните рискове и кои са признаците на заразяване, попитахме Марияна Манушева, инструктор по първа помощ.

Как да действаме, ако детето е ухапано от кърлеж

Има едно-единствено правило и то е кърлежът да бъде отстранен възможно най-бързо. Разбира се, желателно е отстраняването да бъде извършено от специалист, но ако сте в ситуация, която не позволява това и се налага да действате сами, трябва да знаете няколко важни неща:

  • Заразяването обикновено става чрез ухапване, но може да се случи и при впръскване на течност в окото при невнимателно смачкване на кърлежа или при разтъркване на окото със замърсени ръце след изваждането на кърлежа. Ето защо използвайте предпазни ръкавици и пазете кърлежа от смачкване!
  • Захванете кърлежа възможно най-близо до кожата, където се е впил, като използвате анатомична пинсета или специален инструмент за отстраняване на кърлежи. Внимавайте да не смачкате тялото му или да не го откъснете от главата.
  • Внимателно издърпайте кърлежа до отпускането му от кожата и го приберете в шишенце или пликче с цип. Бъдете внимателни – кърлежът може да избяга, ако не бъде добре затворен. Не използвайте методи като задушаване с олио, бензин или друго, тъй като това може да предизвика връщане на стомашно съдържимо и да увеличи риска от заразяване. Не усуквайте кърлежа, защото така увеличавате риска от откъсване на тялото от главата.
  • Ако част от устния апарат на кърлежа остане впит в кожата, задължително потърсете съвет от педиатъра на вашето дете.
  • Съхранявайте кърлежа до 30 дни след ухапването, така че, ако се проявят признаци на заразяване, заболяването да може да бъде идентифицирано по-лесно.
  • Измийте обилно с вода и сапун мястото на ухапване. Същото направете с ръцете и с инструмента, с който сте отстранили кърлежа.
  • При първа възможност се консултирайте с педиатър за по-нататъшни действия.
  • До 30 дни след ухапването наблюдавайте зорко за поява на специфични признаци като например зачервяване на мястото на ухапване и общо неразположение – втрисане, висока температура, главоболие, болки в мускулите и ставите. Ако в рамките на месец забележите подобни признаци, незабавно се обърнете към личния лекар на детето и задължтелно му разкажете за ухапването от кърлеж.

Как да намалим риска от ухапване от кърлеж

Виж още

Бъдете внимателни, когато детето навлиза в места с буйна растителност, храсти, неокосена трева, особено ако те се намират в близост до пасища и селскостопански дворове. Внимавайте, когато детето ви играе с безстопанствени домашни или селскостопански животни. Когато детето играе на тревни площи и пясъчници, обличайте го с панталони с дълги крачоли, блузи с дълги ръкави и затворени обувки. Винаги, когато излизате на непроверени места, дори в парковете и площите за игра, използвайте подходящи репеленти. Ако детето е било на потенциално опасни места, след това задължително проверете цялото му тяло. Ако имате домашни любимци, не забравяйте да ги обезпаразитявате редовно.

За да се пренесе инфекцията от кърлежа, са необходими от няколко часа до 1-2 дни. Бързото му отстраняване значително намалява риска от заразяване.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре