Сега четеш
Ах, тези сливици

Ах, тези сливици

Често ги обвиняваме – че са уголемени, зачервени, възпалени, че са виновни за поредната ангина на детето… И да, това е така. Но, всъщност, знаем ли какво представляват сливиците и колко важна роля имат в защитата на организма от инфекции? Любопитни факти за тях, за механизма им на действие и за това кога се налага да бъдат отстранени научихме от д-р Меджидиев.

Какво представляват сливиците?

Небните тонзили, или така наречените сливици, се намират в средния отдел на фарингиалната кухина. Те са изградени от лимфна тъкан с множество кухини, разположени в тях.

Сливиците имат важна роля в изграждането на имунитета на децата, тъй като в тях се намират т. нар. „М клетки“, които имат разузнавателен характер – когато външен антиген попадне в сливиците, те подават информация на организма за създаването на антитела срещу него. В този смисъл играят важна защитна роля срещу болестотворните микроорганизми. Те също така са отговорни за това дали инфекцията ще попадне пряко в долните дихателни пътища.

Защо децата често имат проблеми със сливиците?

Децата боледуват по-често от ангини и други възпалителни процеси на тонзилите поради несъвършената им все още имунна система и поради по-големия размер на тонзилите в детска възраст.

Кои са причините за възпаление на сливиците?

Възпалителните процеси на небните тонзили възникват в резултат на бактериални инфекции, като най-честите причинители са бета-хемолитични стрептококи, стрептококус пневмоние и стафилококус ауреус. Трябва да се има предвид, че уголемяването на небните сливици невинаги е свързано с възпалителен процес, а просто е физиологическа особеност на детската възраст.

Кои са симптомите за възпалителен процес и какви изследвания са необходими, за да бъде поставена диагнозата?

Възпалителният процес на небните тонзили обикновено започва с болки в гърлото, затруднено преглъщане, висока температура. При установяване на такава симптоматика е желателно да се направи консултация с УНГ-специалист, да се пусне гърлен секрет за микробиология, да се изследват пълна кръвна картина (с диференциално броене), C-реактивен протеин (CRP), ревматоиден фактор.

Какво лечение е необходимо? Колко време отнема възстановителният период?

В 90% от случаите се налага да се предприеме терапия с широкоспектърен антибиотик, обикновено за около 7-10 дни, а след това по преценка на лекаря да се направи един курс с подходящ имуностимулатор. Възстановителният период най-често е около 10-15 дни.

Кои са възможните усложнения?

Най-честите усложнения от прекарана или недобре лекувана ангина са локален лимфаденит, ревматоиден артрит, пиелонефрити, понякога дори ендокардити.

За съжаление обаче, понякога се налага оперативна намеса… Какво трябва да знаят родителите?

Оперативно отстраняване на небните тонзили се налага, ако са налице някои от следните фактори – 3-4 прекарани в годината ангини, прекаран перитонзиларен абсцес, асиметрия на двете сливици, високи нива на ревматоидния фактор, наличие на бета-хемолитичен стептокок, неповлияващ се от антибиотична терапия, усложнения от ревматоиден артрит и пиелонефрит. 

Следоперативният период е доста важен…

Да, така е. През следоперативния период детето трябва да спазва постелен режим, да бъде изолирано от контакти с болни и заразоносители, да приема течно-кашава храна и да избягва топли и горещи течности.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре