Сега четеш
Топ 5 на най-неудобните детски въпроси

Топ 5 на най-неудобните детски въпроси

Всички деца са любопитни и това е толкова хубаво. За децата е важно да питат, а ние, родителите, сме длъжни да даваме отговори. Да, въпросите са безкрайни и понякога ни затрудняват. Кои са „най-неудобните“ въпроси и как бихме могли да отговорим на тях?

 

  1. Откъде идват бебетата?

Разбира се, отговорът зависи от възрастта на детето… Съгласете се обаче, че теорията с щъркела вече звучи доста поостаряла. Бихте могли да кажете: „Преди да се появи бебе, мъжът и жената се влюбват, заживяват заедно и в корема на мама се появява едно малко същество, което расте и когато вече там му стане тясно, се ражда.“ Обикновено на мъниците този отговор им е напълно достатъчен. По-големите деца може да се заинтересуват как така се е появило бебе в корема на мама. Тогава може да добавите, че „мама и тати имат специални клетки, които, като се срещат, и се получава едно мъничко бебе“. А при въпроса как така се срещат демонстрирайте с прегръдка и целувка. Разбира се, на помощ винаги могат да ви бъдат подходящи книги и филмчета.

 

  1. Кого обичаш повече – мен или брат ми/сестра ми?

Рано или късно, този въпрос задължително ще ви бъде зададен, тъй като между братята и сестрите винаги има съперничество, явно или не. Нужно е да покажете на децата си, че вашата любов е безгранична и независимо, че те са различни, вие го обичате еднакво. Кажете, че вашата любов стига за всички – и за децата, и за близките ви, и за приятелите ви. Никога не манипулирайте децата с любовта си. Фразата „аз обичам сестра ти повече, защото е отличничка“ няма да предизвика желание за учене, а само ревност и караници.

 

  1. Защо сте ме родили?

Можете да отговорите: „Ние много се обичахме, затова и създадохме семейство, а в едно истинско семейство винаги има деца, защото те са плод на любовта и нежността на родителите. Ние много искахме да имаме свое продължение – красиво, умно и добро дете, точно като теб.“ Нека детето разбере, че е очаквано и желано.

 

  1. И аз ли ще умра?

Как ли бихте могли да отговорите? Например: „Всички животни, хора, дори растения имат някакъв край. И аз, и ти ще имаме своя край. Но това е толкова далеч. Първо, ти ще имаш един дълъг и щастлив живот – сега ходиш на градина, после ще учиш в училище, в университета, ще имаш свое семейство, деца, ще работиш, ще пътешестваш, ще откриваш нови неща… Животът е прекрасен. А краят е само една част от него и няма нищо страшно.“

 

  1. Защо само се карате, не се ли обичате?

Караниците между родителите пред децата не би трябвало да са често явление, но пък са и неизбежни. Важно е въпреки спречкванията между съпрузите накрая винаги да има помиряване и детето да не се усъмни в обичта помежду ви. Ето как бихте могли да обясните спречкванията си: „Всеки човек има свое мнение, ти също понякога капризничеш, имаш претенции. Така и ние, не винаги сме на едно мнение и спорим, може и тон да повишаваме, но накрая стигаме до общи изводи и отново всичко е наред. Разбира се, че ние се обичаме, ние сме семейство.“

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре