Сега четеш
Учените разгадаха как децата учат нови думи

Учените разгадаха как децата учат нови думи

Когато се учат да говорят, бебетата запълват своя езиков запас, като правят асоциация между новите думи и вече познатите, показват изследвания на американски учени от университета във Флорида. Така например, думите „мама“ и „татко“ помагат на децата да научат думите „брат“ и „сестра“.

В изследването взели участие 32 деца на възраст около две години – периодът, в който децата трупат лексикални познания изключително бързо. За да установят значението на кои думи децата вече знаят, учените използвали специално разработена компютърна програма, която проследява движението на очите им при показване на различни предмети. Авторите на изследването обясняват, че от начина, по който очите преминават по даден обект, може да се заключи дали предметът и названието му са познати.

Във втория етап на изследването децата трябвало да научат названията на 6 предмета от различни категории – храни, напитки, части на тялото, животни и т.н. Обектите били показвани по отделно или в комбинация с други обекти от същите категории. Проследявайки движението на очите, учените могли да установят точния момент, когато децата започват да свързват предмета с названието му. Оказало се, че децата се затрудняват да запомнят наименованието на обектите, които са показани самостоятелно, но бързо и лесно научават названието на тези, които са показани заедно с други обекти от същата категория. Така например, малчуганите запомнят думата „ябълка“ по-бързо, когато предметът е показан заедно с други плодове, чийто название вече познават.

Авторите на изследването се надяват, че техните открития ще помогнат да се научи повече за процеса на развитие на езика.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре