Сега четеш
Ухапване от бълха

Ухапване от бълха

Бълхите са миниатюрни насекоми, които живеят предимно по домашните любимци. При нарастване на популацията им, обикновено през лятото и есента, те могат да започнат да живеят и в килимите, постелките или в дворовете и мазетата.

 

Ухапването от бълха е напълно безболезнено, защото насекомото отделя болкоуспокояващи вещества. Кожната или алергичната реакция, причинена от ухапване от бълха, се дължи на нейната слюнка. Когато тези насекоми хапят, те въвеждат малко количество от слюнката си в раната. Тази слюнка съдържа повече от 15 различни биологичноактивни вещества, които могат да предизвикат неспецифична кожна реакция или пък локална алергична реакция.

Ухапването от бълха е характерно. За разлика от ухапванията от комар, реакцията след ухапване от бълха е малка, с червен „ореол“ около центъра. Ухапванията са в групи по три или четири, или по права линия. Обикновено най-засегнатите зони са долната част на гърба, вътрешната част на бедрата, корема и около глезените или в гънките на лактите и коленете. Те са много сърбящи и кожата около всяко ухапване може да стане болезнена. Близо до мястото на ухапване може да се развие и допълнителен обрив. Прекомерното чесане може допълнително да увреди кожата и да се развие вторична бактериална инфекция.

Освен с безобидните ухапвания бълхите се свързват и с разпространението на ред инфекциозни болести като туларемия, ендемичен тиф, чума и антракс.

Обикновено реакциите след ухапване от бълха отшумяват без лечение. За облекчаване на симптомите може да се използват кремове против сърбеж и антихистамини, но за да се спрат ухапванията, бълхите трябва да се унищожат. В такива случаи най-добре е домашните любимци и дома да бъдат третирани с инсектициди.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
1
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре