Сега четеш
Ухапване от дървеница

Ухапване от дървеница

Дървениците са малки, плоски, овални насекоми, които нямат крила и се пренасят от едно място на друго, полазвайки върху хората и животните. Хранят се с тяхната кръв и са най-активни през нощта.

Най-често се откриват в сгради, в които пребивават много хора (хижи, мотели, хотели и др.), както и в домовете. Ухапванията могат да се случат навсякъде по тялото. Най-често те се появяват върху онези участъци на кожата, които са изложени на открито по време на сън (лицето, ръцете, краката и ръцете). Обикновено ухапванията не се усещат, защото, когато се хранят, дървениците отделят анестезиращи субстанции в тялото.

При ухапване някои хора изобщо не реагират. По-често, обаче, на мястото на ухапване се появява подуване с тъмно червен център. Визуално прилича на ухапване от комар или бълха в най-ранните си етапи. Разположени са в линия или са групирани в малка област. При по-тежка реакция на кожата се появяват мехурчета, пълни с течност. Реакцията на организма при ухапванията на дървеници не винаги се развива веднага след ухапването. Понякога първите симптоми се появяват след няколко дни.

Ухапванията от дървеници са много сърбящи. За разлика от ухапванията от други насекоми обаче, дървениците не пренасят допълнителни инфекциозни заболявания. Най-голямата опасност при тях е, че в резултат на прекомерния сърбеж и разчесване около мястото на ухапване може да възникне кожна инфекция.

Симптомите на ухапване обикновено изчезват за 1-2 седмици. Използват се кремове против сърбеж. За да се облекчат сърбежът и паренето, може да се приеме и антихистамин под формата на сироп или таблетка. Поставянето на лед на ухапаните места спомага за намаляване на сърбежа. При поява на вторична инфекция се прилага антибиотичен крем.

Дървениците: спешни мерки!

Ако подозирате, че детето е ухапано от дървеници, разгледайте внимателно леглото, в което спи, и около него. Може да не забележите самите насекоми, но може да видите малки черни точки (техните изпражнения) или малки червени петънца от кръв. Дървениците най-често се крият в рамката на леглото, матрака, възглавниците, покривките, в пердетата, в шевовете на мебелите, в килимите, в цепнатините на пода или под мебелите. Ако откриете дървеници или следи от тях, обадете се на фирма, която извършва дезинсекция, за да санира дома ви.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре