Сега четеш
Ухапване от комари

Ухапване от комари

Комарите са едни от най-широко разпространените у нас кръвосмучещи насекоми. Оптималната температура за развитието им е около 25-27°С. Те са най-активни рано сутрин или вечер, като хапят само женските.

Ухапването от комар е съпроводено с парене и сърбеж. Това се дължи на слюнката на комара, която съдържа богати на белтъци токсични вещества. Когато комарът пробие кожата с хоботчето си, човешкия организъм се активира и започва да отделя вещества, (предимно хистамини), които се стремят да неутрализират чуждия секрет. Обикновено се откриват няколко ухапвания в една и съща област. Кожата се подува и зачервява. На мястото на ухапване се появявят белезникава твърда плака и силен сърбеж.

Различните хора реагират по различен начин на ухапването на комари – от пълна нечувствителност, през средно силна реакция, до висока чувствителност, причиняваща болки в тялото, главоболие и треска. Обикновено децата реагират по-бурно след ухапване от комар.

Освен сравнително безобидните реакции след ухапване, комарите са преносители и на повече от 50 вирусни и бактериални инфекции, както и паразитози като малария, филариоза, жълта треска, туларемия и др.

В аптечната мрежа съществува голямо разнообразие от средства за облекчаване на симптомите от ухапване от комари, като най-често се използват локални или орални антихистамини.

За профилактика на ухапванията могат да се прилагат репеленти под различни форми – спрей, лосион, сух аерозол и стик. Те се нанасят главно по откритите части на тялото, като с някои от тях могат да се обработват и дрехите.

Също така се предлагат електроуреди, т. нар. изпарители, в които се поставят таблетки, течности или изгарящи спирали. Те са особено подходящи за дома, но не се препоръчват за хора с алергии и за бебета, тъй като крият реален риск за тяхното здраве.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре