Сега четеш
Ухапване от конска муха (щръклица)

Ухапване от конска муха (щръклица)

Щръклиците са по-големи от домашната муха. Горната им част е бяла на цвят, обикновено маркирана с няколко вертикални черни линии. Долният сегмент на мухата е изцяло черен. Най-активни са през летните месеци. Атакуват големите бозайници – коне, кучета, хора.

Ухапването от конска муха е болезнено, тъй като челюстта на мухата е оформена като ножица, която „прорязва“ кожата. Освен това долната й челюст е снабдена с малки кукички, които й помагат за по-добро закрепване. След като конската муха се прикрепи към кожата, тя започва да смуче кръв.

Обикновено ухапването предизвиква остро усещане за парене и сърбеж, а зоната на ухапване се възпалява и подува (може дори да се получи синина). Освен мигновената болка, ухапванията от конски мухи обикновено не са вредни за хората.

При ухапване от конска муха мястото на ухапване трябва да се почисти и да се нанесе антисептичен спрей или мехлем, за да се поддържа раната чиста и да се намалят раздразнението и сърбежът. В повечето случаи ухапаното място се възстановява самостоятелно след няколко дни, но то трябва да се наблюдава за признаци на инфекция. Ако се развият някакви необичайни симптоми, се налага консултация с лекар.

Рискът от ухапвания от конски мухи може значително да бъде намален с помощта на репеленти срещу насекоми. И нещо любопитно – конските мухи се привличат от по-тъмните цветове, затова се препоръчва да се носят светли дрехи.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
3
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре