Сега четеш
Ухапвания от насекоми

Ухапвания от насекоми

Насекомите представляват повече от половината от всички познати животински видове, населяващи планетата Земя. Те обитават различна среда – суша, въздух, вода. Повишаването на температурата и влажността през пролетта и лятото създават благоприятни условия за увеличаване на популацията на различните насекоми, в това число на комари, кърлежи, мухи, бълхи, пчели, оси, и др. Именно те са най-честите причинители на ухапвания и ужилвания на хората от всички възрасти у нас. Колко опасни могат да бъдат ухапванията и ужилванията от насекоми за децата, как да реагираме адекватно и има ли начин да предпазим малчуганите, попитахме доц. д-р Георги Николов.

 

Колко опасни са насекомите за децата?

Ухапването и ужилването от насекоми може да провокират различен отговор у децата. При ухапването насекомото отделя слюнка, която предизвиква зачервяване, подуване и сърбеж на кожата. В повечето случаи то е само болезнено, но е безобидно, с поява само на локална реакция, която отшумява за няколко дни. Понякога обаче ухапванията от някои насекоми (комари, кърлежи и др.) крият риск от пренасяне на заболявания като малария, лаймска болест и др.

При ужилването специален жилещ апарат на насекомото ижектира в човешкия организъм специфична отрова, характерна за всяко насекомо. Ужилването обикновено причинява силна, пареща болка. Реакцията е бърза и е последвана от зачервяване и подуване около мястото на ужилването.

Как да разпознаем от какво е ухапано детето според обрива?

Мястото на ухапването от насекоми изглежда като една или повече зачервени подутини по кожата. В средата на мястото на ухапване почти винаги може да се забележи малка лезия, а в някои случаи върху кожата може да се открие и самото насекомо. Иначе по външния вид и местоположението на ухапването е трудно точно да се определи видът, който го е причинил.

Кои насекоми най-често причиняват алергия и какви са симптомите?

Тежестта на симптомите на ухапване или ужилване от насекоми варира в зависимост от броя на ухапванията от съответните насекоми, от индивидуалната чувствителност на всеки отделен човек, както и от това дали той преди това е бил обект на ухапване или ужилване от насекомо от същия вид, т.е дали е сенсибилизиран към отровата на такова насекомо.

При ухапване или ужилване от страна на организма може да се развие локална, системна, бърза или забавена реакция.

При наличието само на локална реакция оплакванията са: дискомфорт, сърбеж, умерена или силна болка, зачервяване, повишена чувствителност, затопляне, оток на тъканите около мястото на ухапване. Тези оплаквания изчезват за един-два дни.

В резултат от сърбежа и разчесването може да се нарани повърхността на кожата, което създава риск от допълнително инфектиране.

При наличие на по-тежки локални реакции се увеличава вероятността от сериозни системни реакции, ако детето е изложен на повторно ухапване от същия вид насекомо.

В някои случаи е възможно да настъпи тежка реакция извън мястото на ухапване или ужилване от насекомото. Това най-често се дължи на алергична реакция към отровата на насекомото. Възможно е да настъпи дори и анафилактичен шок.

Ужилванията от пчели и оси, обикновено са тези, които носят риск от алергични реакции.

Най-честата системна проява при ужилване или ухапване от насекоми е появата на обрив по кожата, т. нар. уртикария. При нея малко след ужилването по кожата се появяват червени и силно сърбящи петна с неправилна форма.

При анафилактична реакция оплакванията могат да бъдат както локални – на мястото на ухапване, така и на симптоми, които са далеч от мястото на ухапване, т.нар. общи симптоми. Общите симптоми могат да бъдат от леки, до такива, които крият риск от фатален изход в рамките на 30 минути.

Признаците и симптомите на тежките алергични реакции са: бързо разпространяване на зачервяването, отока и сърбежа; поява на гадене; подуване на лицето; затруднено дишане; болка в корема; промени в кръвното налягане и кръвообращението (шок); задух; загуба на съзнание.

Понякога между 10-ия и 14-ия ден след ухапване от насекомо може да се развие т. нар. забавена реакция. Симптомите на тази реакция наподобяват „серумна болест“ и включват: повишена температура, неразположение, поява на обриви, главоболие, лимфаденопатия (подуване на лимфните възли) и полиартрит (болки в ставите).

Виж още

След ухапване от насекомо може да се развие и инфекция на кожата, която се проявява със зачервяване и болезненост около мястото на ухапването, особено след разчесване на кожата.

Какъв специалист трябва да се потърси при съмнение за алергична реакция?

Повечето ухапвания и ужилвания могат да бъдат лекувани у дома, особено ако реакцията е лека. Ако след ужилване жилото на насекомото е останало в кожата, то трябва веднага да се извади. Засегнатият участък се измива и по възможност на мястото се поставя лед, за да се намалят болката и подуването. За облекчаване на сърбежа могат да се използват локални или орални антихистамини и/или кортикостероиди. При повечето ухапвания и ужилвания оплакванията изчезват след няколко дни. През това време мястото на ужилване трябва да се следи за признаци на инфекция. Свържете се с личния си лекар, ако раната от ухапването се влошава или не е зараснала след няколко седмици.

Ако след ухапване или ужилване се развиват симптоми на системна алергична реакция, незабавно трябва да се търси спешна медицинска помощ.

Хората, преживяли тежки алергични реакции след ужилване от насекоми, е необходимо постоянно да имат на разположение противоалергични средства за бързо реагиране или да потърсят незабавно спешна помощ, ако настъпи последващо ужилване. Близките им трябва да са инструктирани как да реагират.

Ако детето е алергично…

Ако след ужилване детето е проявило тежка алергична реакция или анафилактичен шок, то трябва да бъде прегледано и от алерголог, който да установи степента на сенсибилизация към отровата на съответното насекомо. Той ще назначи набор от антиалергични медикаменти, включително и автоинжектор с адреналин (хормон, който може да предотврати анафилактичен шок). Носете ги винаги с вас и при последващо ужилване на детето, приложете веднага, щом симптомите започнат.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре