Сега четеш
Уринални инфекции при малките деца

Уринални инфекции при малките деца

От какво най-често се предизвикват инфекциите на пикочните пътища при малките деца? Какви са симптомите и как да разберем, че става дума именно за това? Какво лечение се налага и има ли начин да предпазим децата? На тези и още важни въпроси потърсихме отговори от д-р Гайдаров.

 

От какво най-често се предизвикват инфекциите на пикочните пътища?

Инфекциите на пикочните пътища са  най-често бактериални и обикновено възникват вследствие на съществуващи аномалии на отделителната система и заболявания като нефролитиаза. Вирусните инфекции при децата, съпроводени с понижение на имунитета, или грешките в хигенните навици (например неправилно почистване след дефекация на детето) също може да са предпоставка за уроинфекция. 

Какви са симптомите?

Най-често симптомите са: честo уриниранe, парене и болки и дори напикаване при деца, които иначе имат нормална континентност. При възпаление на горните пикочни пътища водещи симптоми са фебрилитет, отпадналост, болки в областта на бъбреците, липса на апетит. При по-малки деца с неизяснен фебрилитет е необходимо да се изключи възпалителен процес на отделителната система.

Какъв лекар трябва да се потърси и как се поставя диагнозата?

При симптоми, насочващи за инфекция на пикочните пътища, или при доказана такава от направени изследвания на урина е необходимо да се проведе консултация с детски нефролог. 

Ако в процеса на диагностично уточняване се установят аномалии или заболявания на пикочните пътища, лечението е комплексно и се провежда съвместно от детски уролог и нефролог.

Как да вземем урина от малко дете?  

За взимане на урина при малки деца, които още нямат контрол върху резервоарните функции, се използват стерилни колектори, които се прикрепят към кожата. Това обаче крие по-големи рискове от замърсяване на пробата при самото й взимане или при прехвърлянето й в стерилно контейнерче, което налага повишено внимание.

Важно условие при взимането на стерилна урина е предварително измиване на гениталите на детето и почистване с антисептичен разтвор. 

А какво е лечението?

При доказана уроинфекция се провежда антибиотично лечение според получения резултат и данните от антибиограмата. Продължителността на лечението зависи от вида на доказаната бактерия и от тежестта на инфекцията.

Като допълнително лечение може да се използват фитопрепарати и симптоматични средства за облекчаване на състоянието и по-бързо възстановяване.

Кога са възможни по-сериозни проблеми?

Най-честата причина за усложняване на състоянието на пациентите са забавяне на лечението поради късно установяване на заболяването, наличие на придружаващи заболявания и аномалии на пикочните пътища.

Можем ли да предпазим детето от уринални инфекции?

Използването на пелени е предпоставка за уроинфекция, затова ранното приучаване на децата към контрол на резервоарните функции е от важно значение, тъй като намалява тези рискове. Създаването на правилни хигенни навици при момичета също може да намали честотата на уроинфекциите.

Кога да направим профилактичен преглед при уролог?

Ние, във ВИТА, препоръчваме на майките най-късно на 6-месечна възраст на детето да се направи профилактичен преглед при уролог за изключване на аномалии на пикочните пътища и на външните гениталии. Той трябва да включва изследване на урина и ехография на отделителна система. Това е сигурен начин за ранно разпознаване и лекуване на евентуалните проблеми.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре