Сега четеш
Урок по ски за малчугани

Урок по ски за малчугани

Пролетта дойде, снегът се топи, но стара поговорка гласи, че има ли желание – ще се намери и начин. Това, че сме изтървали дълбоките зимни снегове, съвсем не означава, че вече е невъзможно да заведем детето на първия му урок по ски.

Кога мъникът може смело да подкара ските за първи път, как протича един ден в ски училището и кои са най-големите опасности по пистите, попитахме Румяна Чальова.

 

Какви са вариантите за снежни занимания в ранна детска възраст?

Вариантите могат да бъдат най-различни в зависимост от желанието и възможностите на децата и родителите. Всички лицензирани ски училища предлагат организирани седмични обучения за децата от частните и държавни детски градини. Разбира се, обучаваме и свободно записали се деца – сутрин, в точно определено време родителите ги докарват на предварително уточнена спирка от маршрута, а в края на деня ги прибират. Но тъй като няма нищо по-приятно от това да прекараш свободното си време със собствените си деца, нашето ски училище предлага и съботно-неделно обучение съвместно за родители и деца. Разполагаме с уютно помещение на ски писта „Ветровала“, която е една от най-подходящите за обучение писти на Витоша. А най-хубавото е, че при липса на условия за ски, използваме специалната ни база в ски зона „Алеко“.

Разкажете ни повече за ските – от каква възраст е хубаво малчуганите да се запознаят с този спорт и да почнат да трупат опит?

На каква възраст децата могат да започнат да карат ски е въпрос, който няма еднозначен отговор. Мога обаче да дам пример с нашето училище – най-малките ни ученици са на 2 години. В тази ранна възраст обаче няма как да говорим за активно спортуване, при тях всичко е още неосъзнато и механично. Двата показателя, по които преценяваме дали детето може да започне да се занимава със ски, са двигателни възможности и желание. Повечето ни деца ученици са на възраст 3-4 год. С тях се работи много трудно и сложно, тъй като се изисква индивидуален подход, а самото обучение се поднася под игрова форма. Това е и причината в тази възраст да сформираме малки групи от по 3-5 деца. С оглед на опита, който имаме, смятам, че 5-6 години е подходящата осъзната възраст за обучение по ски, защото децата вече могат да се обслужват до известна степен сами и имат по-добри двигателни умения.

 

Родителите често се страхуват за децата си. Какви са евентуалните опасностите и как се справяте с тях?

Разбира се, ските са рисков спорт и родителите, записвайки децата си, трябва да знаят, че винаги съществува реална опасност от нараняване. Когато в обучението стигнем до момента, в който на децата им предстои качване на лифт или влек, даваме стриктен инструктаж за безопасност и визуално ги запознаваме с предстоящото качване. Преди обаче да се стигне до самото качване, децата трябва задължително да са усвоили изкачване, обръщане, плъзгане и спиране със снежно рало. На седалката на лифта децата задължително са с възрастен скиор, а на пистата спазваме правилото за бавно каране в група по терен, съобразен с възрастта и възможностите на децата.

Родителите не трябва да се страхуват, защото поверяват децата си в ръцете на хора с дългогодишен опит и ежедневна работа в планината. Те са наясно с отговорността, че поемат в ръцете си най-ценното в живота на родителя и си дават сметка за опасностите.

 

Как протича един ден в ски училището? 

Всичко зависи от метеорологичните условия, но се стремим всеки ден да е наситен с изненади. Заниманията са разделени на два часа сутрин и два часа следобед, като между занятията има обедна почивка – това е на теория. На практика обаче, тъй като за нас е по-важно детето да остане щастливо, отколкото да съблюдаваме стриктно графика, никога не насилваме нещата.

 

Детските зимни лагери набират все повече почитатели сред родителите и децата. За каква възраст са подходящи те и какви са ползите?

Седмичните ски лагери с нощувка са подходящи за 5- и 6-годишни деца. Ползата от тях е, че децата, отделяйки се от мама и тати, под контрола на ръководителите се научават на самостоятелност, организираност и дисциплина – качества, които със сигурност ще им бъдат от полза не само у дома, в градината или в училище, но и в дългосрочната им реализация в живота.

 

Има доста фирми, които предлагат лагери за деца. За какво трябва да внимават родителите, когато избират тази услуга, и какви документи се изискват, когато става дума за организирано мероприятие?

Да, наистина много фирми предлагат лагери в различни места из страната. Съветът, който мога да дам на родителите, е да не се доверяват на всяка фирма, а да проучат предлаганата услуга. Необходимите документи, които родителите би трябвало да изискват, когато става въпрос за организирани мероприятия, са лиценз за извършваната услуга, лиценз на превозвача и договор между родителите и фирмата изпълнител с регламентираните условия на услугата. В известна степен това гарантира качеството на предлаганата услуга.

 

Време е за сноуборд!

Сноубордът става все по-популярен, а и за малчуганите изглежда доста по-атрактивен в сравнение със ските. Кога обаче е най-подходящото време да запознаем децата с този спорт? Според Николай Георгиев, сноуборд специалист в “Рин-Спорт“, преди да преминат към сноуборда децата трябва сравнително добре да са усвоили ски техниката. Препоръчителната най-ранна възраст за обучение по сноуборд е 7-8 години.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре